Ventilatie_in_huisGoed ventileren is belangrijk voor een gezond binnenklimaat, zelfs als je een woonhuisventilator of een mechanische afzuiging hebt. Er is een speciale website van Milieu Centraal die alle vragen en antwoorden heeft over het ventileren van je woonomgeving: Ventilatie, van groot belang! (website, nieuwe pagina). De website is in staat een persoonlijk ventilatieadvies te geven.

Uit onderzoek van Monicair (2014) blijkt dat bewoners vooral een ingesleten ventilatiegedrag tonen. Ze hebben vast gewoonten bij de bediening van ventilatiecomponenten (ventilatieroosters, afzuigkap en standenschakelaar). De onderzoekers constateerden verder dat de CO2 overschrijdingen voornamelijk optreden in slaapkamers en in mindere mate in de woonkamer en keuken als aparte ruimte. Het rapport over dit onderzoek vindt u hier (pdf, 3,3 Mb).

Uitgelicht: Climarad

ClimaRad

Climarad maakt ventilatie-units voor huizen. De ventilatie-unit werkt samen met een radiator waarachter deze geplaatst is. Een belangrijk voordeel van de unit is dat deze prima in bestaande huizen te gebruiken is. Dit komt doordat de lucht toe- en afvoer door korte pijpen direct door de muur plaatsvindt; er hoeven geen lange leidingen geplaatst te worden. De luchtkwaliteit wordt constant bewaakt door een CO2-meting. Als deze toeneemt door een feestje, dan zal de unit het ventileren intensiveren. Voordat de lucht naar buiten wordt geblazen staat deze eerst zijn warmte af aan de lucht die vers van buiten wordt aangezogen. Doordat de verse buitenlucht daarna door de radiator de ruimte wordt ingeblazen zal er geen gevoel van koude of tocht worden waargenomen. In de zomer kan de unit ingezet worden om ’s nachts koele lucht in de ruimte te blazen. Een en ander wordt helemaal duidelijk in een filmpje (nieuw scherm, Youtube, 1 minuut 17). Zelf heb ik de Climarad thuis geïnstalleerd en ik moet toegeven dat het een fijn apparaat is. De ventilator maakt bijna geen lawaai en de lucht blijft goed van kwaliteit. Het is wel droger in de ruimte dan wij gewend waren, met een luchtvochtigheid van rond de 55%. Een luchtvochtigheid tussen de 50 en 60% wordt gezien als ideaal. Tja, voor de huisstofmijt is deze drogere lucht natuurlijk wel even slikken! Climarad (nieuw scherm, webpagina) units kan ik leveren en plaatsen, neemt u vrijblijvend contact (zelfde scherm, contactpagina) op voor een afspraak en meer informatie.

Meer informatie

climarad-2-0Meer informatie over het maken van een offerte, het uurloon (arbeidsloon) of reiskosten vind u op de pagina bedrijfsinformatie.
Voorbeelden van door mij uitgevoerde klussen en de reactie van klanten hierop vind u bij mijn portfolio.
Met het e-mail formulier kunt u contact met mij opnemen.