Houtrot reparatieHoutrot repareren is geen eenvoudig werk. Na verloop van tijd kunnen er bij houten ramen, kozijnen en deuren houtrot optreden. Hout gaat rotten in de loop van de tijd als er zuurstof, een voedingsbodem, vocht en een juiste temperatuur is. Meestal tasten schimmels het hout aan, maar insecten kunnen ook voor aantasting zorgen. Eenmaal aangetast hout blijft verder achteruit gaan als er niets aan de oorzaak wordt gedaan. De eerste indicatie voor houtrot is meestal verf dat afbladdert, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Het is dus zaak tijdig in te grijpen met een reparatie, ook wel renovatie of herstel van het houtrot.

Houtrot repareren

Om houtrot te stoppen moet de oorzaak dus worden weggenomen. Dit bestaat doorgaans uit het weghalen van het rotte deel en het weer heel maken van het oppervlak zoals dat voor het houtrot bestond. Het heel maken van het oppervlak kan met een pasta herstel, laminatie, deel vervanging of met herstel van windscheuren gebeuren. In alle gevallen wordt een epoxy kunsthars gebruikt.

Houtrot repareren specialist

Hout Reparatie SpecialistHet renoveren van houtrot is specialistisch werk. Niet alleen het bepalen van het probleem en de oorzaak is ingewikkeld. Ook de uiteindelijke aanpak en reparatie vereist veel kennis op dit specifieke gebied en nauwkeurig werken. Het is belangrijk om de juiste omstandigheden (vochtigheid, temperatuur, relatieve vochtigheid) te maken of af te wachten en daarbij de juiste producten te gebruiken. Persoonlijke veiligheid is belangrijk omdat het werken met epoxy gezondheidsrisico’s met zich mee brengt.

Bij een juist uitgevoerde renovatie en het juiste onderhoud kan er tot tien jaar garantie worden gegeven op een reparatie. U begrijpt dat mijn praktijkervaring hierin alleen niet voldoende is. Daarom heb ik een cursus van twee dagen gehad bij Sigma in Amsterdam. Na het goed doorlopen van een praktijk- en theorie-examen ben ik geregistreerd en gecertificeerd Flexidur hout renovatie specialist. Flexidur is een productlijn van Sigma met houtrot reparatiemiddelen die aansluiten bij de Sigma verfsystemen. De schilder met wie ik samenwerk, werkt ook in dit Sigmasysteem.

Pasta herstel

IMG_20150218_170159Hout met een kleine houtrot aantasting wordt na het verwijderen van de rotte delen hersteld met alleen epoxy. Na het drogen en schuren kunnen het hout en de epoxy worden overschilderd.

Lamineren

Is de aantasting groter dan kan het nodig zijn een stuk hout uit te zagen en een nieuw stuk hout van eenzelfde kwaliteit aan te brengen. Dit proces heet lamineren. Het nieuwe stuk hout wordt ook weer met epoxy vastgezet in het bestaande hout. Hierna kan worden overschilderd.

Deel vervanging

IMG_20150219_150823

Mocht bijvoorbeeld een dorpel rot zijn tot voorbij de glaslijn dan moet het glas worden verwijderd en wordt de dorpel, en soms een deel van de stijl, vervangen. Zo wordt een deel van het kozijn als het ware vernieuwd. Hoewel deze operatie ingrijpend is, is deze vaak minder ingrijpend dan het volledig vervangen van een kozijn.

Herstel van windscheuren

Bij scheuren in het hout is het zaak deze zo ruim uit te frezen als voorgeschreven bij de toe te passen epoxy. Hierna kan de scheur worden voorbehandeld en worden gevuld. Tenslotte kan ook deze reparatie weer worden overschilderd.

Meer informatie

Meer informatie over het maken van een offerte, het uurloon (arbeidsloon) of reiskosten vind u op de pagina bedrijfsinformatie.
Voorbeelden van door mij uitgevoerde klussen en de reactie van klanten hierop vind u bij mijn portfolio.
Middels het e-mail formulier kunt u contact met mij opnemen.