Thuis comfort

Steeds meer mensen willen comfortabel, veilig en energiebewust wonen. Thuis comfort. Nu en in de toekomst. Thuiscomfort informeert en inspireert u over de mogelijkheden. Met concrete oplossingen en het laatste nieuws over:

  • Duurzaam wonen
  • Slim wonen
  • Langer zelfstandig wonen

Bezoek Thuiscomfort.nl:

  • als uw situatie verandert, bijvoorbeeld wanneer de kinderen op kamers gaan, of om
  • ideeën op te doen voor uw woning, of om
  • te zien welke slimme keuzes anderen hebben gemaakt, of om
  • te zien welke specialisten u kunnen helpen met aanpassingen aan uw woning
  • om goed geïnformeerd het gesprek aan te gaan met deze specialisten

Voorloop

Een van de eerste gebruikers was ik niet, maar dertig jaar geleden kocht ik mijn eerste computer. Ik kocht de computer tweedehands van een leraar die mij lessen elektrotechniek gaf op de MTS. Hoewel het verlangen voor mij spelen met techniek was, kon ik mijn ouders overtuigen mij te helpen in de financiering bij deze geweldige ontwikkelkans. Volgens mij kostte deze Atari computer 125 gulden. Aansluiten op de televisie, computer op de vloerbedekking, op de knietjes ervoor en programmeren maar.

Na uren vogelen kreeg ik het bijvoorbeeld voor elkaar een dobbelsteen te maken. Geen mooi grafisch vorm gegeven dobbelsteen, maar een getal. Iedere keer drukken op de spatiebalk leverde een vers willekeurig getal op tussen de één en de zes. In die tijd vroeg ik mij niet af of het niet eenvoudiger was een dobbelsteen uit de kast te pakken. Bovendien was het ook zo dat als de stekker van de computer eruit getrokken werd, al het werk weg was. Om het een volgende keer te gebruiken moest het programma worden opgeslagen op een cassettebandje.

Het spelen met techniek, of spelen in algemene zin, laat zich niet zo uitdrukken in directe rendementen. Wat ik gehad heb aan mijn deelname en interesse in de eerste generatie

computers is een goed begrip van de structuur van die dingen. Alles waar we nu mee werken, hardware en software, is in opbouw en structuur terug te herkennen in de eerste computers. Hoewel problemen met computers complexer en anders van aard zijn geworden, weet ik altijd nog goed, vanuit dat vroege kader, hoe ik kan beginnen met het oplossen van die problemen.

Één jaar geleden ben ik gestopt met sociale media (Facebook, Twitter en Instagram). Een deel van de techniek heb ik daarmee de rug toegekeerd. De winst van Facebook is dit jaar voor het eerst niet meer stijgend, maar vlakt af. Dat zal niet door mijn stoppen komen, maar ik heb wel het gevoel dat er sprake is van een trendbreuk. Het internet is nog steeds de weinig gereguleerde vrijplaats die het in het begin was, maar het is tijd dat de macht van de internetreuzen wordt ingeperkt. Meer hierover weten? Afgelopen weekend hoorde ik deze podcast van meester-interviewer Lex Bohlmeijer bij De Correspondent (het internetplatform vol met onderzoeksjournalistiek) Het internet is het wilde Westen. – Waar is de sheriff?

Kap

Na een ongeluk op een fijne plek terecht komen. Het kan. Onze jongste zoon en een vriendje waren aan het spelen met een bal. Hierbij sneuvelde de glazen ballon van het verlichtingsarmatuur naast onze voordeur. Hoewel ik goede toegang heb tot leveranciers van technische materialen, had ik toch wat zorgen over het kunnen vinden van deze glazen bol. Ik wist dat het aantal vereisten zou maken dat dit een intensieve zoekklus zou worden: diameter ballon, diameter vatting en de kleur van de ballon.

De fijne plek die ik uiteindelijk vond behoorde niet tot mijn vaste leveranciers. De Amelia’s Hoeve in Ameide was die fijne plek. Hun website komt gedateerd over, maar functioneert prima voor het doel waar ik het voor nodig had. Bij Amelia’s Hoeve kun je terecht voor meubels, verlichting, decoratie en techniek. Wat zou een mens nog meer willen?