StopStop

Klussenpunt bestaat komend jaar, in augustus, 15 jaar. Bij de start ben ik goed geholpen door de brancheorganisatie VLOK. Zij hebben gezorgd voor Algemene Voorwaarden, opdrachtformulieren en meer van dit soort praktische zaken. Bovendien was er een geschillencommissie en een nakomingsgarantie wat voor potentiële klanten een geruststelling kan zijn in de opdrachtverlening aan een klussenbedrijf. Dit jaar merkte ik dat het lidmaatschap van de VLOK ook gedoe gaf. Ze verplichten me namelijk ook enkele verzekeringen erop na te houden. En in die bijna 15 jaar heb ik nog geen gebruik gemaakt van geschillencommissie, nakomingsgarantie en die verzekeringen. Met ingang van het nieuwe jaar stop ik met dit lidmaatschap.

Afgelopen

AfelopenIn het afgelopen jaar ben ik meer en meer gaan werken voor Verenigingen van Eigenaren (VVE’s), scholen en bedrijven. Voor deze instellingen voer ik onderhoud aan gebouwen uit, op vaste dan wel incidentele basis. Dit jaar zijn er twee, wat grotere, klanten bijgekomen. Asia Express Foods importeert voedselproducten uit Afrika en Azie en exporteert dit naar heel Europa. Werkis is een uitzendorganisatie met inmiddels twaalf vestigingen in de regio. De klussen die ik voor deze bedrijven doe zijn overwegend kortdurend en vragen minder grote fysieke inzet. Af en toe fantaseer ik wel eens dat het me zou passen om in de toekomst meer van dit soort kleine klussen te doen en minder langdurende zware klussen. Ik ben blij met deze nieuwe klanten en heb ik een nieuwe pagina op mijn website gemaakt om meer van dit soort klanten te trekken.

Voort!

Vuurwerk

Al eerder dit jaar haalde ik het boek aan van Rutger Bregman, De meeste mensen deugen. De vraag die dit boek stelt is wat er zou gebeuren als we gaan handelen vanuit het idee dat de meeste mensen goed zijn. En niet in de basis slecht zoals het dominante idee is. Oud en Nieuw, het jaar afsluiten gaat over terug kijken naar wat was en vooruit kijken naar wat komen gaat. De eerste twee alinea’s van deze mail gingen over het afgelopen jaar en deze alinea kijkt vooruit naar het nieuwe jaar.

Zelf ben ik bezig met een prikkelend idee voor het nieuwe jaar om een keuken voor een klant in Griekenland te gaan plaatsen. De keuken wordt gemaakt door EGthout in Kampen en daarna getransporteerd naar Griekenland. Geen idee of het door gaat, maar het er mee bezig zijn is erg leuk. Verder zijn we bezig met het idee om een nieuw bedrijfspand te kopen. Een groep van met diverse ondernemers die samen onder één dak willen werken. Een stoffeerder, een meubelmakerscollectief van vier personen en een klussenman. Hoe gezellig kan het worden. Geen idee of het door gaat, maar het er mee bezig zijn is erg leuk. Bij het nieuwe jaar kun je jezelf iets voornemen. Laat ik jullie helpen met de leefregels die Rutger Bregman voor zichzelf opstelde en in zijn laatste hoofdstuk behandelt. Je kunt er één kiezen of ze allemaal omarmen.

1. Bij twijfel, ga uit van het goede
2. Denk in win-win scenario’s
3. Verbeter de wereld, stel een vraag
4. Temper je empathie, train je compassie
5. Probeer de ander te begrijpen, ook als je geen begrip hebt
6. Heb je naaste lief, gelijk ook anderen hun naaste lief hebben
7. Vermijd het nieuws
8. Steek een hand uit naar je grootste vijand (of: sla geen nazi)
9. Kom uit de kast, schaam je niet voor het goede
10. Wees realistisch

Jullie allemaal wens ik fijne feestdagen en een goed en gezond nieuw jaar met iedereen die je lief is.