Vakantie

Zweedse vlagHet liefst maak ik een plan voordat ik ergens aan begin. In het werk dat ik doe lijkt dat vanzelfsprekend en eigenlijk een vereiste. Maar ook voor de vakantie waarbij een strakke planning geen vereiste is, eerder een garantie voor mislukking, heb ik de behoefte aan een plan. Het aardige van dit jaar was dat er eigenlijk geen plan viel te maken.

We wilden graag naar Zweden. Dat betekende reizen door drie landen, Duitsland, Denemarken en Zweden. Normaal gesproken zitten daar geen problemen aan als je niet van plan bent grote hoeveelheden illegale middelen te transporteren. Maar de regels voor het reizen door deze landen waren dit jaar op geen enkele manier hetzelfde. En bovendien bleken deze regels nog een keer dagkoersen ook. Eigenlijk konden we pas kort van tevoren besluiten of we naar Zweden zouden kunnen of dat we net als vorig jaar in Nederland zouden blijven. Waar ook niets mis mee is.

Maandag hebben we ons laten testen. Dinsdag zijn we gaan rijden en woensdag stonden we in Malmö Zweden. Door alle onzekerheid van waar onze vakantie naar toe zou kunnen hield precies daar, in Malmö, al onze plannenmakerij op. We hadden geen idee hoe we door Zweden zouden willen reizen en welke plekken we graag zouden willen zien. We besloten het per dag te nemen. Als een plek fijn was dan konden we blijven staan, zo niet dan kon een andere plek worden aangedaan. En zo doende kwamen we zo hoog als Askersund en zijn daarna weer terug gegaan. Een ronduit heerlijke vakantie en misschien wel door het ontbreken van een plan.

Stuga

zweeds huisjeStuga is het Zweedse woord voor huisje. Voor mij was mijn vader gefascineerd door de prachtige rode kleur van deze huisjes. Hij kleurde de boeidelen van een van zijn huizen in dezelfde dieprode kleur. Rood is niet de enige kleur van de houten huisjes in Zweden, er zijn ook veel gele huisjes. En al deze gekleurde huizen geven Zweden een vrolijke glans.

Bij de vele wandelingen in Zweden viel mij op dat, hoewel er veel hout wordt gebruikt in de huizenbouw, ik weinig houtrot zag. Dat zal deels kunnen worden verklaard uit het klimaat in Zweden en de overwegend verticale plaatsing van de houten planken. Door de planken verticaal te plaatsen kan het regenwater makkelijk aflopen en blijft het niet op het hout staan. Bovendien staan de echt oude huizen op stenen en los van de grond.

Ik besloot eens te voelen aan zo’n oud huisje. Van dat voelen hield ik een rode hand over. De verf die vroeger gebruikt werd had een basis uit een afvalproduct uit de mijnbouw. Het ijzeroxide in het product zorgt voor de dieprode kleur. En de geringe houtrot kan worden verklaard dat de verf het hout niet afsluit, maar dat het open blijft. Het regenwater mag dus in de plank trekken en kan er ook weer uit verdampen.

Nieuw

nieuwe hamstra productenHamstra heeft een nieuwe brochure en heeft tegelijkertijd een aantal nieuwe producten in hun horrenassortiment toegevoegd. Het assortiment van Hamstra is aangevuld met vijf prachtige maatwerk producten:

CACHET rolhor voor ramen
CACHET rolhor voor deuren
AVANCE vaste en schuifhor voor deuren
LIBRE voorzethor voor ramen
SOLIDE schuifhor voor deuren

De nieuwe producten zijn hier te bekijken. Klussenpunt is dealer van Hamstra producten.

Prijzen

prijzenDe prijzen van veel bouwmaterialen blijven maar stijgen. In juni lag de prijs van gezaagd en geschaafd hout ruim 30 procent hoger dan een jaar eerder, die van warm gewalste stalen staven bijna 80 procent hoger en van kunststoffen buizen ruim 25 procent. De stijging van de prijzen maakt dat het voor zowel leveranciers als bouwers moeilijk is om een offerte te maken.

Dit zorgt voor verdere prijsstijgingen samen met minder concurrentie. Uiteindelijk komen de hogere prijzen bij de consumenten terecht. Klein lichtpuntje aan de horizon is dat ik heb gehoord dat de houtprijzen in Amerika alweer aan het dalen zijn. Laten we hopen dat deze wind ook over Nederland gaat waaien.