Vincent

Vincent luchtwarmtepomp IthoItho Daalderop heeft nieuws. En het nieuwe heet Vincent. Vincent is een luchtwarmtepomp met als bijzonderheid dat deze luchtwarmtepomp geen buitenunit heeft. Het volstaat twee dakdoorvoeren aan te brengen en daarmee kan Vincent warmte én koelte maken. Vincent heeft niet zo veel vermogen (4,5 kilowatt) en zal dus niet een heel huis kunnen verwarmen, maar doet prima dienst als hybride opstelling naast de cv-ketel. Meer over Vincent is te vinden in een leuk filmpje. Vincent is pas in 2023 leverbaar aan de installateur en particulier, maar heeft ondertussen wel zijn eigen website!

Het licht gaat uit

TL verlichting uitgefaseerdvoor de Tl-buis. Vanaf september 2021 is de productie van Tl-buizen niet meer toegestaan. Deze bepaling is in Nederland vastgesteld en in harmonie met regels in Europa. Nu begrijp ik dat deze bepaling niet helemaal in beton gegoten is, en ik kan dat ook waarnemen in de praktijk. Tot nu toe ben ik niet tegen lege schappen bij mijn leveranciers aan gelopen. Zojuist heb ik even gekeken bij een leverancier. Deze heeft van de TL-D 36 Watt van Philips nog 8414 stuks liggen. De bepaling heeft nu, een jaar later nadat deze is ingegaan, geen verstrekkende gevolgen.

Maar mocht het nodig zijn dat er een Tl-buis vervangen moet worden, overweeg dan het hele armatuur te vervangen door een Led-armatuur. Verder is het ook mogelijk de starter en de buis alleen te vervangen en op deze manier over te schakelen naar Led-verlichting. Overschakelen naar Led heeft een aantal voordelen. De verlichting knippert niet meer bij het aangaan, brandt gelijkmatiger en heeft minder energieverbruik. En zo gaat het licht weer aan!

Subsidie kort

Subsidie Duurzame EnergieDe belangrijkste bronnen voor subsidie duurzame energie voor woning eigenaren zijn:

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE) van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland.

Energiesubsidiewijzer van Verbeter je huis.