Waardeer het

SIREWaardeer het, repareer het. Zo stelt een reclame campagne van Sire. Een klant vroeg me afgelopen maand een thermostatische badmengkraan te repareren. De thermostatische regeling werkte bijna niet meer. Bij de producent heb ik vervolgens gevraagd te bepalen welke kraan het was en wat het artikelnummer van het thermostatische regeldeel was. Hierop kon ik de klant een overzicht geven van materiaal- en te verwachten arbeidskosten. De klant vroeg zich daarop af of het niet mogelijk was het thermostatische deel te reinigen. In het verleden heb ik dat wel eens gedaan; kalk verwijderen aan de buitenzijde en de binnenzijde reinigen met een zuur. Alle keren liep dat op een teleurstelling uit en moest ik alsnog een nieuwe plaatsen. Het proberen van meerdere oplossingen achter elkaar kost meer tijd en levert dus een hogere rekening.

Daarnaast is het lastig in te schatten hoe de staat is van de rest van het apparaat. Het kan zijn dat ik het thermostatische regeldeel vervang en dat een maand later het keramische sluitdeel van de kraan het begeeft. Uiteindelijk kan ik dan beter adviseren om de kraan helemaal te vervangen. Gelukkig is het in veel gevallen duidelijk wat er moet gebeuren. Een magnetron-oven met een luidruchtige bodemschaalmotor is vervelend. De keuze voor reparatie is geen moeilijke keuze als de nieuwe motor 32 euro kost. Repareren is goed voor de portemonnee, het milieu en de trots, zo zegt Sire. Het is inderdaad erg fijn als iets hersteld kan worden kan ik vertellen uit ervaring. Maar soms is het beter te vervangen.

Subsidie

Subsidie Energiebesparing Eigen HuisDe gewijzigde regel ing Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH), de subsidieregeling voor eigenaar en bewoner, gaat op 2 september weer open. Van deze regeling kunnen VVE’s langer gebruik van maken. De informatie voor eigenaar en bewoner is op de website aangepast. Je vindt daar alle informatie over de energiebesparende maatregelen, de voorwaarden en het aanvraagproces van de subsidie. De subsidie voor energiebesparende maatregelen bedraagt maximaal € 10.000 per woning. Voer je het zeer energiezuinige pakket uit, dan bedraagt de subsidie maximaal € 15.000 (inclusief het bonusbedrag). Ook na 2020 is er subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen, omdat de regeling Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) met isolatie wordt uitgebreid. Meer informatie van de overheid.

Voordelen

Voordelen vloerverwarmingEr zijn aardig wat voordelen na het aanleggen van vloerverwarming. Ik zet ze even op een rijtje. (bron: voorlichtingsburo wonen)

Doordat de vloerverwarming de ruimte veel gelijkmatiger verwarmd, wordt het over het algemeen als veel comfortabeler ervaren. Zelfs in de winterdag kun je lekker op je blote voeten lopen en ook de hond of kat zal je dankbaar zijn. Bovendien is het gevoelsmatig sneller warm. Een temperatuur van 20 graden voelt bij vloerverwarming al heel behaaglijk aan, tegenover 21 graden bij verwarming met radiatoren. Dit komt omdat de verwarmingsbuizen direct onder de vloertegels liggen. Daardoor is de temperatuur sneller en nauwkeuriger te regelen dan bij traditionele systemen.

Omdat de verwarming minder hoog wordt opstookt, bespaar je daarmee flink op jouw energierekening. Bovendien behoort vloerverwarming tot de zogenaamde LaagTemperatuurVerwarmingssystemen (LTV). Hiermee is het mogelijk om met heel lage wateraanvoertemperaturen te werken, waardoor dit systeem goed gecombineerd kan worden met duurzame energiesystemen zoals HR-ketels, warmtepompen of zonneboilers. Minder energie is natuurlijk niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.

De vloerverwarming zit voor het grootste gedeelte verstopt onder de vloer. Je hebt dus geen last meer van ontsierende radiatoren die ook nog eens vaak heel lastig schoon te maken zijn. Je hebt meer ruimte en je kunt de meubels makkelijker indelen nu je geen rekening meer hoeft te houden met de plaats van de radiatoren. Daarbij kunnen kleine kinderen zich niet meer stoten of branden aan de radiatoren.

Radiatoren verwarmen een ruimte door luchtstromen vanuit een centraal punt te verwarmen. Bij vloerverwarming heb je te maken met stralingswarmte vanuit het hele grondoppervlak. Hierdoor wordt de juiste luchtvochtigheid in huis beter in stand gehouden en heb je minder last van tocht. Doordat er minder luchtstromen zijn, is er ook minder ronddwarrelend stof. Dat geeft ook weer minder kans op huisstofmijt en voorkomt de onaangename reuk van verbrand stof door hoge plaatselijke temperaturen die bij radiatoren en convectoren op kunnen treden.