Raffito

RaffitoPer 1 oktober 2019 worden de fabrieken van Garobe (schuifwandkasten) en Rafitto (schuifwandkasten, inloopkasten en draaideurkasten) samengevoegd en gaan verder onder de naam Raffito. Het assortiment wordt daardoor nog completer. Het samenvoegen van twee fabrieken heeft to gevolg dat professionaliteit, kwaliteit en betrouwbaarheid zullen toenemen. Als ook de garantie: Raffito geeft 20 jaar garantie op hun producten.

Meer informatie over Raffito vind u op de website van Raffito waar je ook al vast aan de slag kunt met de kastendesigner. En ik? Ik ga hard aan de slag met het maken van nieuwe pagina’s op mijn website voor de Raffito producten.

Vast

Of ik wilde komen kijken naar een convectorput met radiator bij een klant waar ik al eerder was geweest. Hoe druk ook, tegen mensen waar ik al eens een klus heb gedaan zeg ik geen nee. Hoe lang dit nog vol te houden is weet ik niet, deze maand is klant nummer 700 gepasseerd.

Telefonisch werd ik geïnformeerd over de bodem die uit een convectorput was gevallen en nu in de kruipruimte lag. In een kruipruimte liggen vaak een aantal reserve dakpannen. Bij het betreden van deze kruipruimte viel gelijk op dat er een voorraad dakpannen lag waar een dakpannenfabriek jaloers op zou zijn. Verder viel op dat de woonkamer, hal en keuken in twee secties was verdeeld. In de jaren 80 konden fabrikanten zelfdragende betonvloeren met een overspanning van zes meter nog niet maken. Vandaar dat er secties werden gemaakt om kortere overspanningen te kunnen leggen.

U begrijpt waar het verhaal naar toe gaat. De herstelactie zou moeten worden uitgevoerd in de andere sectie dan waar ik de kruipruimte was betreden. De klant had een reuze handige ‘pionierschop’ uit zijn diensttijd in bezit en daarmee ben ik aan het graven geslagen. Om toegang te krijgen tot de andere sectie moest ik een mangat onder de betonnen fundering door graven. Na een tijdje vond ik het gat groot genoeg en ben ik erin gekropen. linkerarm mét schop vooruit, rechterarm bij mijn romp om te kunnen kruipen.

Het mangat bleek voor deze man te krap. Volgens mij zat mijn hoofd aan de andere kant van de fundering toen ik merkte dat het niet verder ging. Met mijn benen was ik niet in staat om terugkruipbewegingen te maken. Met mijn voeten en wat wrikken met mijn romp kon ik terug komen. Na het ruimer maken van het mangat heb ik toegang kunnen krijgen tot de andere sectie en is de convectorput uiteindelijk hersteld. Als kers op de taart heb ik de radiator meteen even gereinigd: “nu we er toch zijn”.
Afbeelding

Transitie

Een maand geleden heb ik een autolaadpunt mogen aanleggen in een parkeergarage. Deze auto had een 1 fase aansluiting van 32 Ampère nodig. Toen ik er mee bezig was ben ik gaan rekenen hoe groot de totale stroom voor alle parkeerplekken zou zijn. Ik kwam op een grootverbruikinstallatie uit. Dit is een zeer dure oplossing voor heel veel stroom. Vandaag las ik dat het elektriciteitsnetwerk in Nederland slechts 10 procent van alle auto’s die nu rondrijden zou kunnen voorzien van elektriciteit. Elektrisch rijden met accu’s lijkt dus geen totaal oplossing voor Nederland te kunnen worden.

Verder las ik vandaag een artikel waarin een manager van Remeha (onder andere verwarmingsketels voor huizen) werd geïnterviewd. Hij ziet een oplossing in het gebruik van waterstof. Het blijkt uit onderzoek van Kiwa dat ons aardgasnetwerk geschikt is voor transport van waterstof. Het is mogelijk om ketels te bouwen voor de thuissituatie waarbij waterstof wordt gebruikt als brandstof. Waterstof kunnen we maken met behulp van elektrolyse en zonne- of windstroom. Waterstof kan opgeslagen voor later gebruik. En op 5 kilo waterstof kan een geschikte auto 500 km rijden… Nadelen zijn er ook aan waterstof. Lees meer over de voor- en nadelen over waterstof als energiebron voor vervoer op Wikipedia. Interessante ontwikkelingen!
Afbeelding

Regels

Het lage BTW-tarief wordt naar alle waarschijnlijkheid per 1 januari 2019 van 6 naar 9 procent gewijzigd. Het isoleren, schilderen, stuken en behangen van woningen ouder dan 2 jaar valt onder het lage BTW-tarief. Als de prestatie van een offerte plaatsvindt in 2019 en de betaling in 2018, dan geldt het lage-lage BTW tarief (6%).

Veelbesproken is de geluidsoverlast van warmtepompen. Buren van mensen met een warmtepomp klagen over het geluid dat de buitenunits maken. Minister Ollongren wil dit najaar paal en perk gaan stellen aan de geluidsoverlast van warmtepompen. Veel producenten van warmtepompen lopen hierop al vooruit zo bleek tijdens de laatste beurs in Utrecht. De nieuwe generatie buitenunits duikt onder de 35 decibel. Nadeel van deze nieuwe buitenunits is wel dat ze over het algemeen groter zijn.