Geen medewerker gezocht

Van een collega hoorde ik dat het ‘uit’ is om te zeggen dat je het druk hebt, maar dat je kunt volstaan te zeggen dat je “Succesvol Ondernemer” bent. Veel chiquer bovendien. Samen met een vriend die ook ondernemer is heb ik het regelmatig over de werkdruk die het Succesvol Ondernemerschap met zich meebrengt. Wat in zo’n gesprek aan de orde kwam, en wel eens vaker aan de orde komt, is het doorgroeien van een eenmansbedrijf naar het werkgeverschap. Samen werken met een ander van wie je dan de baas wordt.

Na de vakantie heb ik drie weken samen gewerkt met onze zoon van vijftien. Hoewel pienter en werkbereid, een zelfstandig werkend vakman is hij niet. Nog niet. Daarbij ben ik wel bereid iemand op te leiden, te delen in mijn kennis en ervaring, en denk daar ook wel iets in te kunnen. Toch merkte ik ook dat het voortdurend extra druk geeft. Niet alleen ben ik bezig met mijn eigen handeling en het tegelijkertijd plannen van de volgende stappen, tevens ben ik bezig met het plannen en vooruitdenken van zijn werkzaamheden. Al met al een heel plezierige drie weken samenop werken. Ik hou van de gezelligheid en het overleg.

Het hebben van een medewerker leidt ook tot het moeten verwerven van meer werk omdat de klussen sneller klaar zullen zijn. De conclusie in het gesprek met de vriend was dan ook dat het werkgeverschap niet iets is waarom wij ons eigen winkeltje zijn begonnen. Het verandert de inrichting te veel, hoewel we beiden de capaciteit hebben om ook die nieuwe inrichting tot een succes te maken. Dus zoek ik geen medewerkers, zult u het mij moeten doen, en af en toe een zoon.

Je huis meer waard

Een goed uitgevoerde verbouwing zorgt voor een waardestijging van het huis. Het type verbouwing bepaalt de hoogte van deze waardestijging. Onderzoekers van verzekeraar Nationale Nederlanden (NN) zetten veel voorkomende verbeteringen op een rij, inclusief de gemiddelde waardestijging ten opzichte van het geïnvesteerde bedrag. Zelf denk ik niet dat je gaat verbouwen om te verkopen, maar om het woongenot te verhogen. Maar toch, is het interessant om te weten wat de waardevermeerdering van je huis gaat worden.

Meer m2
Vooral in de stedelijke gebieden is woonruimte veel waard. Maak van een onbegaanbare zolder een zolderkamertje met een vaste trap of een uitbouw met een serre. Deze verbouwingen vergroten zowel het woongenot als het aantal vierkante meters. Waardevermeerdering: 60 tot 100 procent van de kosten van de verbouwing

Energiezuinig
Een duurzamer, energiezuiniger huis kan bijdragen aan lagere vaste lasten en een toegenomen verkoopwaarde. Als het belang van energielabels toeneemt, en daar kun je op rekenen, zijn investeringen als dubbel glas, goede isolatie, een nieuwe cv-ketel en zonnepanelen interessante waardevermeerderaars in spe. Waardevermeerdering: 75 tot 100 procent van de kosten van de verbouwing

Achterstallig onderhoud
Nieuwe kozijnen, een schilderbeurt, het minimaliseren van tocht: het aanpakken van achterstallig onderhoud is een zekere waardevermeerderaar. Waardevermeerdering: 80 tot 100 procent van de kosten van de verbouwing

Badkamers en keukens
Minder goed nieuws voor de keukenstellers en sanitair specialisten. Wie vooral laat verbouwen vanwege de meerwaarde, begint niet met de badkamer of de keuken, aldus de NN-onderzoekers. Want bij deze aanpassing speelt meer dan bij de meeste andere verbouwingen de persoonlijke smaak een grote rol. Verhoging van dit type wooncomfort vertaalt zich minder snel in meer knaken.
Waardevermeerdering: maximaal 50 procent van de kosten van de verbouwing

Zonder vergunning bouwen

Het kan. Bouwen zonder vergunning. Over het vergunningsvrij bouwen en de voorwaarden daarbij heeft de rijksoverheid een nieuwe brochure uitgegeven. Hier vind u de brochure over een bouwwerk bij een hoofdgebouw (pdf, 23 pagina’s, 1Mb). Op de website van de Rijksoverheid vind u een handige vergunning check om in een aantal stappen na te gaan of u een vergunning nodig heeft voor een verbouwing aan of om het huis.

Vind de juiste ledlamp

Waar let je op als je een ledlamp koopt? Led is vrijwel altijd een goede keuze, maar als de lamp niet goed past, bega je toch een miskoop. Gebruik de keuzehulp (website) van Milieu Centraal en ontdek in 5 stappen welke ledlamp past én het gewenste licht geeft. Leer alles over kleurtemperatuur, lampvoetjes en vermogen en vind de ledlamp die voor jou geschikt is. De afbeelding komt van Milieu Centraal.

Schiet er op los!

houten spijkerHet maakt het ergste in mij los, ik moet dit even kwijt. Regelmatig maak ik gebruik van een spijkerpistool. Het pistool werkt op samengeperste lucht uit een compressor. Als ik het pistool in handen heb gebeurt er wat met mij. Een gretigheid van schieten maakt zich meester over mij, waarbij er tien spijkers worden geschoten terwijl één ook zou volstaan. Als ik weer bij zinnen kom heb ik spijt en medelijden met diegene die mijn werk ooit weer uit elkaar zou moeten halen.

Het aardige is dat er nu een innovatie is die LignoLoc heet. Dit zijn houten spijkers die op een zogeheten spoelnagelapparaat kunnen worden verwerkt. De spijkers zijn van beukenhout geïmpregneerd met hars. Door het schieten van de spijkers en de wrijving ontstaat er warmte die de hars doet smelten. Spijker en omgeving worden één. Gaaf hè? De innovatie komt uit Deventer.