Overspanning beveiliging

obo-overspanning-beveiligingIn september ben in naar Mijdrecht geweest voor een cursus overspanning beveiliging. Dit bij de firma OBO. Bij beveiliging tegen overspanning gaat het om het beveiligen van de elektrische installatie tegen hoge spanning. Hoge spanning komt meestal door blikseminslag in de buurt van het pand. Het effect van een blikseminslag is waarneembaar in een straal van 2 kilometer rond de inslag.

De hoge spanning kan het pand inkomen via de elektriciteitskabel van de stroomleverancier, maar ook via de kabel voor de telefoon en televisie. Een installatie is te beveiligen door allereerst een element in de groepenkast bij te plaatsen. Dit wordt ook wel de grove beveiliging genoemd. Vervolgens kunnen alle belangrijke apparaten individueel worden beveiligd. Dit wordt de fijn beveiliging genoemd. De fijn beveiliging dient bijvoorbeeld bij een computer zowel in de stroomvoorziening als in de netwerk kabel te worden geplaatst. Zo wordt onweer minder spannend.

Vervangen rabat

Rabat en lood vervangenAan de verzameling filmpjes heb ik weer een nieuw filmpje (Youtube, 1 minuut 31) toegevoegd. Dit keer gaat het over het vervangen van rabat. Dit was deels verrot en de loodaansluiting op de pannen onder het rabat was gescheurd en zorgde voor lekkage. Na het verwijderen van al het oude materiaal, rabat, lood en glaswol isolatie, begon de opbouw.

Eerst opnieuw isoleren met lekker dik Isovlas en vervolgens dampopen folie erover. Hierna heb ik Monier loodvervanger aangebracht die uiteindelijk met een plakstrip op de pannen werd gehecht. Voordat ik het geheel heb afgewerkt met Keralit heb ik eerst een lattenconstructie aangebracht voor de vereiste geventileerde plaatsing. Keralit is onderhoudsarm, maar ik zou niet weten wat de milieubelasting is ten aanzien van traditioneel houten rabat. Het scheelt in ieder geval heel wat schilderwerk. Trouwens, al mijn filmpjes bij elkaar zijn tot nu toe al meer dan 6000 keer bekeken.

Asbestdak blijft liggen door verwachte kosten

asbest-verwijderenRond de 15 miljoen vierkante meter asbestdak op woningen en schuurtjes moet vóór 2024 vervangen worden. Want in dat jaar is dakbedekking met asbest die aan de buitenlucht blootgesteld is verboden, zoals platen op een schuur. Ruim de helft van de Nederlanders komt niet in actie vanwege de verwachte saneringskosten. Dit blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK.

Zelf verwijderen van kleine oppervlakten is de goedkoopste optie, mits de huiseigenaar goedkeuring heeft van de gemeente en volgens de veiligheidsregels te werk gaat. Boven de 35 m2 moet de eigenaar een deskundig bedrijf inschakelen die een tarief zal berekenen dat ligt tussen de 65 tot 160 euro per vierkante meter voor het verwijderen en vervangen door nieuwe golfplaten.Sinds dit jaar bestaat een subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken van 35 m2 of groter. Tegenover iedere vierkante meter verwijderd
asbestdak staat een tegemoetkoming van €4,50. Tips voor het herkennen en voor het verwijderen van asbest vind u bij Milieu Centraal. Bron: Klusvisie september 2016.

Elektronisch sluitsysteem

winkhaus-bluecompactAls je iets kunt aansturen met je telefoon is het goed. Zo lijkt het wel eens. Winkhaus komt met een nieuw systeem (BlueCompact) waarmee je zelf sleutels kunt bijmaken, verschillende mensen verschillende toegang kunt verlenen en kunt registreren wie op welk tijdstip welke deur heeft gebruikt. Hiervoor moeten alle cilinders worden vervangen. Je kunt de cilinders en dus de deur niet met je telefoon open of dicht doen, maar je wordt wel je eigen beheerder van de sloten in je huis. Een sleutel bijmaken is geen probleem. Een sleutel blokkeren omdat deze kwijt is geraakt, ook geen probleem. Daarnaast denk ik dat dit systeem duurzamer is omdat er minder afhankelijkheid is van mechanische onderdelen. Je hebt geen slijtage van de sleutel meer! Meer informatie vind je hier (website, nieuwe pagina).

Vroeg aan het werk

zonsopkomstWaarom gaan bouwvakkers toch altijd zo vroeg aan het werk? Deze vraag kwam vorige week langs op de radio. Het antwoord kwam van een medewerker van FNV Bouw. Het heeft deels te maken met gewoonte, maar er is ook een andere reden. Vroeger begon de bouwvakker te werken als de zon op was gekomen. En hoe wel we tegenwoordig kunstlicht hebben, blijkt het werken bij daglicht het veiligst te zijn. Het hele jaar door heb je het meeste daglicht tussen zeven uur ’s morgens tot vier uur in de middag. Daar heb je het antwoord.

Nu voel ik mijzelf geen bouwvakker. Een bouwvakker is voor mij iemand die regelmatig een heel huis bouwt. Mijn werk is veel meer servicegericht dan dat van een bouwvakker. ’s Ochtends is het vaak een heksenketel in gezinnen en ik merk dat klanten het prettig vinden dat ik wat later begin. Zo kunnen ze de kinderen eerst naar school brengen of rustig opstaan. Dat stelt mij vervolgens weer in staat om ’s ochtends bij leveranciers langs te gaan om materialen op te halen. Klant blij en Henk blij.