Warm licht
De dagen worden korter, buiten is meer donker en binnen gaan de lampen langer aan. Leveranciers informeren mij volop over de voordelen van led lampen. Hen houd ik altijd voor: “Sommige van mijn klanten willen nog niet eens een spaarlamp in huis hebben, laat staan dat ze een led lamp in huis halen”. Veel van de pijn zit voor deze klanten in de warmte van het licht. Dat gaat niet over de hoeveelheid hitte die er af straalt, maar over de kleurtemperatuur. licht met een wat geel-oranje kleur wordt geassocieerd met gezelligheid en thuisomgeving. Het wat meer overwegend witte licht wordt gerelateerd aan werkomgevingen als bijvoorbeeld een ziekenhuis.

philips dimtoneDe spaarlamp heeft misschien veel kapot gemaakt in het vertrouwen van mensen. De lamp had niet helemaal de juiste kleurtemperatuur en kwam langzaam op zijn uiteindelijke lichtsterkte. Later in de ontwikkeling van de spaarlamp zijn de meeste euvels verholpen. Bij de led lampen is het niet anders gegaan. Mensen hebben negatieve ervaring opgedaan met misschien nog niet helemaal uitontwikkelde producten.

Philips brengt nu een nieuwe serie op de markt die ze Dimtone noemt. De lamp is aan te sluiten op 95%  van de faseaansnijdimmers en laat zich dimmen van warmwit, naar zeer warmwit. Met andere woorden als u de dimmer terugdraait naar een lagere lichtsterkte, dan verandert de kleur van warmwit naar zeer warmwit. De serie is verkrijgbaar in diverse lampvoeten of fittingen (onder andere E14, E27, GUI10 en MR16). Naast de voordelen van de juiste kleurtemperatuur hebben alle led lampen een lange levensduur en een laag energieverbruik.

Energielabel
energie label cv ketelOm de energiebesparing een nieuwe duw in de rug te geven, moeten er vanaf 26 september 2015 energielabels worden afgegeven voor verwarmingssystemen en -producten. Dit houdt in dat als u vanaf die datum een nieuwe cv laat installeren deze cv een energielabel heeft. Zo krijgt een hoogrendement ketel een label A, terwijl een warmtepomp label A+ kan krijgen. Voor samengestelde systemen (cv-ketel met zonneboiler) wordt de installateur verantwoordelijk voor het afgeven van het juiste label. Doel is het om de klant een eenvoudig inzicht te geven in de prestatie van het geleverde systeem.

Woonwijzer Winkel
De voormalige Rotterdamse scheepswerf RDM heeft een nieuwe bestemming gekregen. Naast een onderwijscentrum, maakbedrijven en horeca is hier een Woonwijzer Winkel en een Marktplaats Duurzaam Bouwen gehuisvest. De Woonwijzer Winkel is een showroom (2500 m2!) met duurzame oplossingen . In de winkel kunnen zowel de klant als de vakman (of samen) zich laten inspireren door materialen, systemen en technieken waarmee een comfortabel en gezond binnenklimaat wordt gecreëerd.De Woonwijzer Winkel is zes dagen per week open. Meer informatie vind u hier (website, nieuwe pagina).

Woonwijzer Winkel

Ventilatie
Ventilatie_in_huisUit onderzoek van Monicair (2014) blijkt dat bewoners vooral een ingesleten ventilatiegedrag tonen. Ze hebben vast gewoonten bij de bediening van ventilatiecomponenten (ventilatieroosters, afzuigkap en standenschakelaar). De onderzoekers constateerden verder dat de CO2 overschrijdingen voornamelijk optreden in slaapkamers en in mindere mate in de woonkamer en keuken als aparte ruimte. Het rapport over dit onder onder zoek vindt u hier (pdf, 3,3 Mb).

Repareren
Op 3 oktober is er weer een Repair Café bij Kringloop Kampen , locatie Kampen, van 10-13 uur. Heb je een elektrische apparaat dat stuk is en waarvan repareren waarschijnlijk duurder is dan een nieuw kopen? Kom langs en wij zullen het voor je proberen te maken. Alles waar een stekker aan zit kan zomaar nog jaren meegaan! Weggooien kan altijd nog!