Leds talk about LED

Vorige maand ben ik een dag bij Hager in ’s Hertogenbosch geweest. Onderwerp van training was het schakelen van moderne belastingen. Daarbij heb ik de hersenen flink laten kraken bij het oppoetsen van de theorie die ik ooit op school heb gehad. Ik zal beter niet uitweiden over de details van harmonischen en inschakelpiekstroom.

Buitengewoon interessant was het om te meten aan led lampen. Ik heb gemeten aan een led uit China, deze kwam uit een wit doosje zonder opdruk, een A-merk uit de bouwmarkt en hetzelfde A-merk uit de professionele handel. Zonder meting is te zien dat alle lampen evengoed licht geven. Met meting is te zien dat de lampen in volgorde als beschreven beduidend beter presteren. Dat gaat dan onder andere over harmonischen en inschakelpiekstroom.

Nu zal één lampje vervangen door een led-variant geen problemen geven maar bij een hele reeks moet er goed nagedacht worden over de opbouw van de installatie. Problemen kunnen meteen zichtbaar worden, maar kunnen ook na een half jaar de kop opsteken. Bij grotere installaties kunnen er te grote stromen door de nul gaan lopen. Het inbranden van schakelcontacten is in alle installaties een probleem dat wordt veroorzaakt door grote inschakelpiekstromen.

2 meters erbij

Op het verkeerde been gezet. Het kan je maar zo gebeuren. ‘2 meters’ kan gaan over een maat. Bijvoorbeeld twee meter vurenhout. Je zou het zo maar denken met een plaatje van een verbodsbord erbij. Maar dat is het niet. Het gaat over twee nieuwe meters die ik heb aangeschaft. Vochtmeters. En de oplettende taalliefhebber is hier niet ingestonken, de correcte zin zou in dit geval zijn geweest: “twee meter erbij”.

De vochtigheid van de lucht laat zich uitdrukken in relatieve vochtigheid. 100% relatieve luchtvochtigheid is de maximale hoeveelheid vocht die lucht kan bevatten. De eerste meter is een relatieve luchtvochtigheidsmeter. Deze kan in een ruimte worden gezet, eventueel voor langere tijd, en onthoudt minima en maxima. Een gezonde luchtvochtigheid zit tussen de 40 en 60%.

De tweede meter laat de waarden zien die ik graag wil weten. Hoe droog is de muur en hoe droog is de vloer. Voor het afwerken van vloeren en wanden is het van belang dat deze goed droog zijn. Dit drogen kun je forceren met een droger die de vochtige lucht met een ventilator op een koelelement laat aanvriezen. Het meten van vochtigheid in muren en vloeren kan met twee prikpennetjes. De weerstandmeting. Nadeel is dat je het oppervlak een beetje kapot maakt en dat het een meting is van de oppervlaktevochtigheid. Het zegt niets over de vochtigheid in de diepte. Voordeel is dat de meter erg betaalbaar is. Ik heb nu een meter met een capacitieve meting. Deze maakt het oppervlak niet kapot en meet in vloeren en wanden tot 10 millimeter diep. In hout zelfs tot 30 mm. En als blijkt dat de vloer of wand lekker droog is dan mag er worden afgewerkt.

Afgelopen!

Afgelopen week heb ik op een dag vier klussen afgezegd wegens tijdgebrek. Eigenlijk klusjes. Kitranden, lekkage, afzuigkap vervangen. Dat soort klusjes. Ik merk dat de agenda op dit moment word gedicteerd door grote klussen. En ik vind het raar om iemand met een kleine klus een plek te geven over vier maanden. Een grote klus is voor mij een klus met de duur van een week of meer. Grote klussen zijn fijne klussen. Ze geven minder regeldruk en veel voldoening.

Maar het klussenbedrijf ben ik nu juist ook begonnen voor de kleine klussen en die dreigen nu onder te sneeuwen onder fijne grote opdrachten. Zo’n kleine klus is ook heerlijk hoor. Vaak is er weinig inspanning nodig om een probleem te verhelpen en heb ik weer een blije klant erbij. Om de kleine klus meer ruimte te geven heb ik bedacht dat ik om de twee weken een week vrij te houd voor kleine klussen. Een nieuwe techniek voor het plannen dus, met meer ruimte voor de kleine klus.

Pure lucht

Sigma heeft een nieuwe muurverf waarbij ze claimen dat ze 45% herwinbare grondstoffen gebruiken en dat de verf een luchtzuiverende werking heeft. De saus wordt bovendien geleverd in een gerecyclede verpakking. Een aantal vragen over de nieuwe verf wordt beantwoord op de website van Sigma.