Mooi

sky-effebiOver wat mooi is kun je het nog eens hebben met elkaar. Over het algemeen vind ik dat er veel mooi ontworpen producten uit Italië komen. Of die producten allemaal evengoed zijn van kwaliteit; ook daar kun je het nog eens over hebben met elkaar.

Mijn oog bleef bij het lezen van een maandblad haken achter een wel heel mooie kraan van Effebi. Volgens mij is de kraan niet alleen mooi, maar ook nog eens uitermate geschikt voor mensen met een beperking in kracht. Daarnaast belooft de producent dat de kraan temperaturen van +120 tot -30 graden aan kan. Nu komen die 120 graden misschien voor in Italië, maar voor Nederland zal vooral de vorstbestendigheid handig zijn.

Onderhoud kranen

groheIn oktober heb ik een training gehad van Grohe bij de Technische Unie in Zwolle. Ja, deel twee van deze nieuwsbrief gaat ook over kranen. Alle technische- en reparatiewijsheden zal ik je onthouden, maar de onderhoudstips vind ik wel het vermelden waard. Kranen die nat zijn geworden kun je het best reinigen met een droge doek. Reiniging kan ook met groene zeep, kalk verwijdering kan met citroenzuur. Azijn of andere schoonmaakmiddelen met kalkverwijderaars wordt afgeraden. In de kalkverwijderaars zit vaak een lichte oplossing van zoutzuur. Grohe kranen kunnen hier niet tegen.

Verder wordt de levensduur van een thermostatische mengkraan verlengd als eenmaal per week de thermostaatknop van helemaal de hoogste temperatuur naar de laagste temperatuur wordt gedraaid. Het is dus niet goed om de thermostaatknop altijd op 38 graden te laten staan. Grohe kranen hebben een productgarantie van vijf jaar en gaan 20 jaar mee bij een gemiddeld gebruik (acht keer per dag open en dicht).

Jongeren douchen te lang

2007-10-31 00:00:00 Stromend water uit een douchekop.

Vooruit dan maar; deel drie laat ik ook over nattigheid gaan. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal slaat alarm over het feit dat veel jongeren vaak en regelmatig ook heel lang douchen. Gemiddeld douchen Nederlanders vijf keer per week 9 minuten, maar jongeren maken het veel bonter: zij staan gemiddeld een kwartier onder de douche, zo blijkt uit onderzoek van TNS NIPO dat is uitgevoerd in opdracht van Milieu Centraal. Dat komt erop neer dat ze alles bij elkaar rond de drie dagen per jaar douchen. Dat is slecht voor het milieu.

Het watergebruik in Nederland is per persoon per dag afgenomen van 127,5 liter in 2007 naar 118,5 liter in 2013, maar het waterverbruik door douchen is juist gestegen. In 1995 werd bij het douchen gemiddeld 38,5 liter water verbruikt en in 2013 was dit opgelopen tot 51,4 liter. Maar jongeren gebruiken gemiddeld liefst 80 liter per dag per persoon onder de douche. Milieu Centraal is daarom gestart met een campagne voor korter douchen. Er worden in onder andere sociale media tips gegeven, zoals koop een waterbesparende douchekop of laat een zonneboiler installeren die warmte terugwint uit weggespoeld douchewater. Meer besparingstips vind u hier (website Milieu Centraal, nieuwe pagina)