Woning leeg na woningontruiming
Huis ontruiming KampenIn september 2015 heb ik mijn eerste woningontruiming verzorgd voor een klant. Moeder was overleden, en de nazaten stonden, naast het verwerken van het verlies, voor de taak de woning te ontruimen en deze volgens de eisen van de verhuurder op te leveren binnen een bepaalde termijn. Hierbij ben ik ingeschakeld. Binnen één week hebben wij de woning ontruimd in samenwerking met Kringloop Kampen, Recycling Kampen en een maatschappelijke organisatie. In totaal is er bijna 3000 kg afval afgevoerd. Nóg een getal: we zijn anderhalve mandag bezig geweest met het verwijderen van lijmresten op de trap. De klus is naar volle tevredenheid van alle partijen verlopen; een projectverslag is hier te vinden (website, Klussenpunt).

Beestjes in het water: legionella
Op de eerste dag van oktober ben ik naar Nieuwegein getogen. Geberit heeft mij daar alles verteld over legionella en hoe het ziek worden daaraan is te voorkomen. Legionella is een bacterie die in al het natuurlijke water voorkomt, met uitzondering van zout water. Er zijn zo’n vijftig soorten waarvan er 3 schadelijk zijn voor de mens. Bij de juiste temperatuur, stilstaand water en zuurstof kunnen ze groeien in onze waterleiding. Drinken van een legionellabacterie leidt niet tot ziekte, het inademen van de bacterie in vochtdruppeltjes (aerosol) wel. Mensen kunnen er de Veteranenziekte (een zware longontsteking) van krijgen of de Ziekte van Pontiac (lijkt op griep).

Voor het woonhuis zijn er geen regels voor legionellapreventie. Voor openbare gelegenheden als ziekenhuizen en zorgcentra gelden uitgebreide regels. Scholen vallen gek genoeg weer niet onder de regelgeving. In de thuissituatie zou u de kranen die nauwelijks gebruikt worden, zoals de buitenkraan of het fonteinkraantje in de wc, het beste eenmaal per week flink doorspoelen. Na de vakantie even alle kranen doorspoelen. Wees in ieder geval voorzichtig met al het water dat lang heeft stil gestaan en wordt verneveld (bijvoorbeeld de tuinslang).

Doeco keuken accessoires

Keukenaccessoires
Keukenkranen, spoelunits, verlichting, afvalsystemen, apparatuur, werkbladen, keukenaccessoires, stoelen en barkrukken, luchtafvoersystemen, montagematerialen. Alles is te krijgen bij Doeco uit Waddinxveen, en sinds kort ben ik daar klant en kan ik u nog beter van dienst zijn in uw keuken. Neem gerust even een kijkje in de winkel (website, nieuwe pagina) van Doeco.

CV vervangen?
Is uw cv aan vervanging toe of twijfelt u daaraan? Nefit heeft een pagina (website, nieuwe pagina) waarbij u in zes stappen advies op maat kunt krijgen over de beste HR-ketel voor uw situatie. Bovendien geeft Nefit tot 31 december 2015 €100 tot € 350 retour bij aanschaf van een Trendline II ketel of andere energiebesparende combinaties.

Moeilijk te begrijpen: bouwbesluit
In het bouwbesluit staat beschreven waaraan woningen moeten voldoen bij nieuwbouw, bestaande bouw en verbouw. Het bouwbesluit is geschreven door specialisten. Even zo goed als je twee artsen die vakinhoudelijk met elkaar praten niet verstaat, is zo ook het bouwbesluit maar moeilijk te begrijpen. Daar is nu verandering in gekomen met een document dat de rijksoverheid heeft gepubliceerd. Het stuk (pdf, 3,9 Mb) is speciaal geschreven voor de consument. Begrijpelijk, maar evengoed 200 pagina’s.

Energiek
Een aardig stukje (website, nieuwe pagina) las ik op de facebookpagina van Greenchoice. Hier werd geschreven over het bezoek van een medewerker aan een beurs over groene energie in Den Bosch. Kwam er een aantal nieuwe woorden tegen: zeezoutbatterij, thuisbatterij en buurtbatterij. Van energieopslag via luchtcompressie en kinetische energie had ik ook nog niet gehoord.