Gemakkelijk

Auto elektrisch ladenGemakkelijk is Easee! Ik denk dat de Noren met hun naam Easee bedoelen dat hun product gemakkelijk is om te gebruiken. Maar ook om te installeren zo heb ik gemerkt. Easee maakt laadpunten of laadpalen voor auto’s.

Een klant in Kampen kwam met een vraag voor een laadpaal omdat ze een tweedehands elektrische auto hadden gekocht. We zijn toen samen in de vragen gedoken rondom laadpunten. Met hoeveel vermogen kan de auto maximaal laden? Willen jullie met één of drie fasen laden?

Uiteindelijk hebben we gekozen voor Easee. Eigenlijk is het een uit zijn krachten gegroeide wandcontactdoos die ik geplaatst heb. De bekabeling en het laadpunt zijn geschikt voor het laden met drie fasen in de toekomst met 11 kilowatt. Voor nu laadt de klant met de aanwezige één fase op 7,2 kilowatt. Dit was ook meteen de maximale laadmogelijkheid van de auto die ze gekocht hebben.

Alles gemakkelijk geregeld via de app.Als extra is een loadbalancer toegevoegd. Dit apparaatje wordt in de kilowattuurmeter gestoken en meet de stroom die wordt gebruikt. Als het huis veel stroom nodig heeft, dan wordt het laadpunt tijdelijk voorzien van minder stroom. Zo vliegt de hoofdzekering er niet om de haverklap uit en maakt het systeem altijd gebruik van de maximale mogelijkheden. Deze methode werkt ook de andere kant op. Als er veel stroom van de zonnepanelen komt dan kan de auto op zijn maximale mogelijkheid geladen worden.

Na de montage van het laadpunt, de kabel en de aanpassing van de groepenkast heb ik de twee onderdelen toegevoegd aan een app die zijn gegevens veilig in de cloud bewaart. Het was even zoeken omdat het de eerste keer was dat ik met dit merk werkte. Maar eigenlijk ging het vlekkeloos. Nadat ik de installatie werkend had en alle tests doorlopen waren en geaccordeerd kon ik de installatie van app naar app overdragen aan de klant. Samen hebben we daarna de auto op de oprit gereden en de stekker voor het eerst aangesloten. De accu’s waren voor 61% vol op dat moment, binnen vier uur zouden de accu’s volledig geladen kunnen zijn. Al met al een fijne ervaring voor mij en de klant.

Cilinder

sleutel cilinderEen cilinder is een wiskundige vorm. Maar niet voor mij. Als er gesproken wordt tegen mij over een cilinder dan komt er een beeld op van het ding waar je een sleutel in steekt om je voordeur te openen. Cilinders kunnen slijten en sleutels kunnen slijten. Er komt een punt dat een cilinder, na enige tijd moeizaam openen, niet meer doet wat ie moet doen en je buiten laat staan.

Karin (een bedachte naam, werkelijke naam en adres bekend bij de redactie) had een vraag over haar versleten sleutel. Karin had geen onversleten sleutel en we besloten drie cilinders in het huis te vervangen met in totaal negen nieuwe sleutels. Deze cilinders moesten gelijksluitend worden, hetgeen betekent dat je je met één en dezelfde sleutel alle cilinders kunt bedienen. Ik heb de maat van alle drie de cilinders opgenomen. Toevallig waren ze alle drie even lang.

Ik was op weg naar Karin met drie cilinders in de bus toen ik bedacht welke kans er voor Karin lag bij het verwisselen van de cilinders. Karin was in de tuin bezig toen ik mijn idee, waar ik mee in mijn nopjes was, met haar deelde. Het idee was om haar man, na het verwisselen van de cilinders, voor eens en voor altijd buiten te sluiten. Zij zou immers na het verwisselen de enige zijn met nieuwe sleutels. Karin boog zich iets naar mij toe en zei op gedempte toon tegen mij: “Dat gaat niet, mijn man zit binnen”.

Energie opslaan

Elektrische boilerEr zijn vele vraagstukken in deze tijd waar we proberen een antwoord op te formuleren. Een van de vragen is hoe we zo verliesarm mogelijk energie kunnen opslaan. Wat doen we met alle wind- en zonne-energie die we over hebben als het hard waait of als de zon hoog aan de onbewolkte hemel staat. De salderingsregeling voor bezitters van zonnepanelen is een regeling waarbij je de zonnestroom die je overdag heb gemaakt ’s avonds mag gebruiken met een bepaald maximum. Onze landbestuurders proberen invloed uit te oefenen met het aanpassen van regels. Zo is geprobeerd de salderingsregeling af te schaffen, dit voornemen is gestruikeld en nu heeft een nieuw bestuur genoemd in 2027 het salderen te beëindigen. In de tussentijd hebben energieleveranciers gereageerd en het terugleveren van elektriciteit onaantrekkelijker gemaakt.

Door de plannen van bestuurders en de vergoeding van de leveranciers zal het de komende tijd alsmaar voordeliger worden om zonnestroom zelf te gebruiken en niet terug te leveren aan de energieleverancier. Dus de vaatwasser en wasmachine aanzetten wanneer de zon straalt. Een thuisbatterij (een elektrische auto kan ook gezien worden als thuisbatterij) zal in de toekomst ook een rendabele investering worden. Zelf heb ik nu een stap gezet door een elektrische boiler te plaatsen naast mijn gasgestookte cv-ketel. De boiler van 2000 Watt en 100 liter gaat pas verwarmen als er voldoende zonnestroom is.

De boiler staat in serie met de cv-ketel. Als er onvoldoende warm water in de boiler zit, doordat het een bewolkte dag was, dan komt de gasgestookte cv-ketel in actie. Linksom of rechtsom, we douchen altijd lekker warm. En deze constructie is net zo goed het opslaan van energie, al zou je misschien geneigd zijn om alleen te denken aan een accu om zonnestroom op te slaan. En zo straalt bij ons de zon als we onder de douche staan.