Heilige Graal

Alfa InnotecDe energietransitie wordt wel eens uitsluitend bekeken als een technisch probleem. De vraag is daarbij hoe we huizen zo goed geïsoleerd krijgen dat we het met weinig energie en vrij van aardgas een warme leefomgeving houden. Zelf denk ik dat het grootste probleem zit in het tekort aan technisch personeel, en niet alleen of voornamelijk in technische innovatie. De personele tekorten zijn nu al enorm. Dit lees ik in het nieuws, maar hoor ik ook bij een lezing over laadpalen voor elektrische auto’s vorige maand. Daar waren meerdere installateurs uit middelgrote bedrijven en allen konden ze vertellen over de schaarste van technisch personeel. De bedrijven kunnen bakken met werk aannemen, maar ze doen het niet omdat ze het niet kunnen uitvoeren. De ware heilige graal lijkt te vinden in goed opgeleide- en voldoende technici.

Als we kijken naar de energietransitie als technisch probleem dan zegt Alpha Innotec een oplossing gevonden te hebben. Zij combineren een luchtwarmtepomp met een back-upsysteem van elektrische verwarmingselementen. Een luchtwarmtepomp is een systeem met een binnenunit en een buitenunit met ventilator. Met dit systeem kunnen huizen met een aardgasverbruik van rond de 1600 m3 per jaar van het gas worden gehaald. Het grote voordeel van dit systeem is dat het bestaande systeem van radiatoren niet hoeft te worden vervangen. Een luchtwarmtepomp is een systeem waarbij de maximale temperatuur laag blijft, zo’n 50 graden. Het systeem van Alpha Innotec produceert een hoge temperatuur van 70 graden waardoor het bestaande systeem niet hoeft te worden gerenoveerd. Meer informatie, waaronder filmpjes met gebruikerservaringen vind je hier.

Nieuwe kraan

Zwarte kraanHansgrohe lanceert een keukenkraan met filtersysteem: de Aqiturra M91 FilterSystem. Door middel van het innovatieve filtersysteem dat aan de kraan is gekoppeld is het mogelijk extra mineralen toe te voegen aan kraanwater. Water kan hiermee naar ieders individuele wens worden geoptimaliseerd. Met de MinTec-mineralisatie- en filtertechnologie worden schadelijke stoffen uit het water gehaald en kunnen de mineralen magnesium, calcium, kalium en natrium worden toegevoegd. Doordat kraanwater gefilterd en gemineraliseerd wordt, is het kopen van plastic flessen water overbodig. De Aqiturra M91 FilterSystem is in een variant met L-vormige en ronde uitloop verkrijgbaar en is beschikbaar in chroom, RVS en mat zwart. De keukenkraan is vanaf begin mei te bestellen.

De hansgrohe Aqiturra M91 FilterSystem maakt het mogelijk om mineralen als magnesium en calcium aan kraanwater toe te voegen. Met deze keukenkraan is gefilterd water altijd binnen handbereik, waardoor het kopen van water in plastic flessen overbodig wordt. Bovendien kan eenieder die bezig is met een gezonde levensstijl zelf bepalen welke mineralen hij of zij aan het drinkwater toevoegt.

Aan de keukenkraan Aqiturra M91 FilterSystem zijn verschillende filters toe te voegen: drie mineraliserende filters, een koolstoffilter en een ionenfilter met actief koolstofgehalte. Elk filter heeft zijn eigen werking op het lichaam.

  • ‘Life’: bevat een combinatie van magnesium, calcium en kalium om de mineraalbalans in het lichaam op peil te brengen, verwijdert verontreinigende stoffen en optimaliseert de smaak van het kraanwater.
  • ‘Sport’: bevat een combinatie van magnesium, kalium en natrium die bijdraagt aan het herstel van het lichaam tijdens en na sportactiviteiten. Verwijdert daarnaast verontreinigende stoffen en optimaliseert de smaak van het kraanwater.
  • ‘Harmony’: bevat een combinatie van magnesium en kalium om de mineraalbalans in het lichaam op peil te brengen. Verwijdert daarnaast verontreinigende stoffen en optimaliseert de smaak van het kraanwater. Wordt aanbevolen bij gebruik van waterontharders.
  • Koolstoffilter: verwijdert verontreinigende stoffen en optimaliseert de smaak van het kraanwater. Met name geschikt voor gebieden waarin kraanwater een chloorsmaak heeft.
  • Ionenfilter met actief koolstofgehalte: verwijdert verontreinigende stoffen uit het kraanwater en optimaliseert de smaak. Zeer geschikt om te gebruiken in gebieden met hard water.

De Aqiturra M91 FilterSystem (website, Engels) is verkrijgbaar in twee designvarianten: een model met een ronde en L-vormige uitloop. Voor beide varianten is er keuze uit chroom, RVS en mat zwart. Het ronde model heeft een praktische uittrekbare uitloop. Beide varianten hebben een aparte waterdoorvoer voor gefilterd en ongefilterd water, waartussen middels een druk op de knop kan worden gewisseld. De kraan wordt geleverd met filter, accessoires en ophangsysteem, waarmee het filter- en mineralisatiesysteem onder de gootsteen geïnstalleerd wordt. Het filter neemt weinig ruimte in en is eenvoudig te vervangen. Dit is, afhankelijk van het gebruik, een of twee keer per jaar nodig.

2in1 en 3in1

VeluxVelux introduceert de nieuwe 2in1 en 3in1 dakramen op zonne-energie. Deze nieuwe ramen bieden bewoners de mogelijkheid om maximaal daglicht binnen te laten en op het juiste moment te ventileren. Voor extra gemak zijn de nieuwe elektrische dakramen volledig op afstand te bedienen. Ook wanneer de bewoner niet in de buurt is dan hoeft hij zich geen zorgen te maken, de regensensor sluit automatisch het open raam als het begint te regenen. De ramen zijn daarnaast compatibel met alle Velux intelligent home control accessoires, waardoor ze te bedienen zijn met de Velux App Control of via een draadloze wandschakelaar.

Begin mei volgde ik een training bij Velux over deze nieuwe producten. Tot nu toe had ik alleen ervaring met het koppelen van twee dakramen. Het was bijzonder om te zien dat Velux nu ook een element heeft dat bestaat uit één groot kozijn waar twee of drie ramen in passen. Verder werd ik nog gewezen op een hulpmiddel bij het plaatsen van dakramen. Een rubber matje wat beschadigingen helpt voorkomen bij het plaatsen van het raam in het kozijn. Sinds 2006 volg ik éénmaal per jaar een training bij Velux. En ook dit jaar, net als mijn ervaring in voorgaande jaren, was de training weer zinvol en plezierig.

De 2in1- en 3in1-dakramen zijn beschikbaar in tien verschillende maten. Het 2in1 dakraam is verkrijgbaar in een symmetrische en een asymmetrische variant, waarbij één van de twee dakramen kan worden geopend om frisse lucht binnen te laten. Het 3in1-dakraam is verkrijgbaar in twee hoogtes met drie dakramen van gelijke grootte, het middelste raam is vast en de twee buitenste delen kunnen worden geopend.

Qua beglazing zijn er twee opties. De eerste is een tweelaagse beglazing die veel comfort biedt met alle standaardfuncties, waaronder regencontactgeluid reductie, gelaagd veiligheidsglas, bescherming tegen UV-stralen en een geharde buitenruit. En een tweede optie is drielaagse beglazing met een hoge thermische isolatie waardoor meer comfort direct onder het dakraam wordt ervaren en het geluid van buiten reduceert. Op de buitenruit is een Anti-Dauw Coating aangebracht voor helder uitzicht gedurende de hele dag.

Jeroen Proemstra, market director Velux Nederland, zegt: “Meer daglicht maakt mensen gelukkiger. We zijn trots dat we met onze nieuwe 2in1 en 3in1 dakramen op zonne-energie nog meer gemak en veel meer licht kunnen bieden aan bewoners. Bovendien geeft het slanke designframe dat drie dakramen omvat een zeer mooi, panoramisch uitzicht. En de kracht van daglicht van bovenaf zal iedere kamer groter en ruimer doen aanvoelen. Met dit nieuwe ontwerp op zonne-energie blijven we trouw aan onze identiteit door onszelf voortdurend uit te dagen en te blijven innoveren.”

  • Dakramen blijken een uitstekende manier te zijn om woningen te transformeren en om de hoeveelheid daglicht in woonruimten te vergroten. De 2in1- en 3in1-dakramen zijn ideaal voor ruimte vanaf 10 m² en hebben een aantal belangrijke voordelen:
  • Design en meer natuurlijk licht: De extra smalle profielen bieden niet alleen een verbeterd design, maar ook tot 249 procent meer daglicht (2in1) en 289 procent* meer daglicht (3in1) dan een standaard enkel dakraam.
  • Prijs-kwaliteit verhouding: Het 2in1 dakraam biedt een prijsvermindering van 10-15 procent in vergelijking met het combineren van twee standaard dakramen.
  • Een gevoel van ruimte: Dit model dakraam verandert donkere ruimten in lichte, leefbare kamers en biedt een prachtig panoramisch uitzicht.
  • Invallend licht controle en hittebescherming: In combinatie met raamdecoratie die het licht reguleren en beschermen tegen warmte, biedt dit type dakraam een zeer comfortabel binnenklimaat in een handomdraai.