Opnieuw dealer
Hamstra horrenWederom ben ik dealer geworden. Mijn eerste associatie bij het woord ‘dealer’ zijn drugs. Maar dat is niet het geval. Twee merken kan ik toevoegen aan mijn dealerschap: Hamstra horren en Garobe schuifwandkasten. Beiden mooie producten, waarbij vooral Hamstra een sterke naamsbekendheid heeft. Zulke mooie producten verdienen een eigen pagina in mijn website. Klik hier voor de Hamstra horren en hier voor de Garobe schuifwandkasten.

Rendement op isolatie
IsolatieHoewel het buiten warmer en warmer wordt heeft Milieu Centraal een aardige uitkomst bij een rekensom die ze hebben gemaakt. Gevonden is dat het rendement gemaakt op woningisolatie vergelijkbaar is met 7 tot 12% op een spaarrekening. De werkelijke spaarrente staat op een erg laag niveau tussen 1 à 1,5%. Spouwmuurisolatie levert het meest op. Naast lagere energielasten levert isolatie meer comfort in huis en een beter milieu op.

Asbestdaken vanaf 2024 verboden
Eigenaren van gebouwen met asbesthoudende dakbedekking moeten deze voor 2024 hebben verwijderd. Hier heeft de ministerraad mee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Mansveld. Asbestvezels kunnen door het verweren van de daken vrijkomen en zo schadelijk zijn voor mensen. De afspraak geldt alleen voor Asbest dat in direct contact staat met de buitenlucht, dus asbest in gebouwen valt hierbuiten.

U en het milieu verdienen beter
Verdienen beterEen flink deel van mijn materialen haal ik bij Raab Karcher in Kampen. Zij zijn een bouwmaterialenhandel en hebben een groen hart. Dat spreekt vooral in de producten die zijn mij aanbieden. Het is wel eens voorgekomen dat ik vroeg naar een product en dat zij mij die niet wilden leveren. Dat had er mee te maken dat de leverancier niet groen genoeg was. Sinds kort heeft Raab een tweede school in Nederland. Deze school is in Apeldoorn en dat vind ik goed bereisbaar. In april heb ik een cursusdag gevolgd over badkamer- en keukenrenovatie, en dan op de groene manier. Die dag heb ik weer tal van nieuwe weetjes opgedaan. Over een eco-radiator die het warme water eerst langs de plaat aan de kamerzijde stuurt en het, inmiddels minder warme water, daarna pas door de plaat aan de muurzijde stuurt. Zo komt er meer warmte in de kamer en gaat er minder verloren aan de wand. Een ander nieuwtje voor mij was dat ze tegenwoordig bij nieuwbouwhuizen een rioolontspanning van dezelfde diameter als de stijgleiding plaatsen. dat is dus in veel gevallen een diameter van 110 millimeter. Tot nu toe kom ik veel situaties tegen waar en 40 of 50 millimeter is geplaatst. Tja, met 8 liter water moet 80 liter lucht mee! Kortom een fijne dag, wederom afgesloten met een chique certificaat. Van diverse producten krijg ik nog nadere informatie toegestuurd waar ik jullie de komende maanden op zal trakteren.