IJssel
IJsselZes weken lang heb ik mij gewaagd aan de andere kant van de IJssel. Het is een leuk fenomeen dat er goede en foute kant aan de IJssel zit. De goede zijde is die zijde waar je woont. Alle personen aan de andere zijde zijn fout. Onder andere aan het dialect merk ik hoe bepalend een rivier door het landschap is. Hoewel de afstand tussen beide overs niet groot is heeft het dialect aan beide zijden zich verschillend ontwikkeld. We kunnen elkaar verstaan, maar daarmee is het ook wel gezegd. Mijn vermoeden is dat die goede en foute kant er al eeuwen bestaat. Toen we nog met de boot naar de overzijde moesten.

Het is voor mij grappig te bedenken dat alle mensen aan de ene zijde goed en aan de andere zijde fout zouden kunnen zijn, en mag er dan ook graag een grap over maken. Toch is de vermoedelijke bron van de grap een pijnlijke: onbekend maakt onbemind.

Nu. Aan de verkeerde kant van de IJssel dus, maar wel een fijne klus. Met een aantal mensen heb ik bijgedragen aan de verbouwing van een winkel voor kinderkleding en speelgoed in Wijhe. Het oude pand is een samenstel van twee panden en ik ben voornamelijk ingezet als timmerman. Wanden zetten, reparaties van wanden uitvoeren, sloten vervangen, vensterbanken aanbrengen, buitendeur bijplaatsen. Een heerlijke klus. Op 4 maart is de opening; dus als iemand in de buurt is… EigenWijz (Facebook, nieuwe pagina)

CO
Koolmonoxide is een kleur- en reukloos giftig gas, dat lichter is dan lucht. Bij onvolledige verbranding kan er voor de mens een koolmonoxide vergiftiging optreden als dit gas wordt ingeademd. De symptomen van koolstofmonoxidevergiftiging zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Bij langere blootstelling wordt dit gevolgd door bewusteloosheid en ten slotte de dood als gevolg van zuurstofgebrek in de hersenen. Een bekende tekst tot nu toe, zo schat ik. Wat mij onbekend was is dat ongevallen met koolmonoxide niet alleen bij oude gastoestellen voorkomt, maar in bijna de helft van de gevallen bij moderne cv ketels. Dit blijkt uit een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Mijn tip: laat uw ketel regelmatig onderhouden door een installateur en hang een melder op bij uw cv toestel.

CO

Als ik met de deurbel bel
DeurbelHoneywell heeft een mooi assortiment deurbellen. Allemaal draadloos, met een maximale afstand tussen de beldrukker en de bel (signaalgever) van 200 meter, welke nog eens is uit te breiden naar 400 meter. De bel is te verkrijgen in een versie die zo in het stopcontact kan of een variant die met een USB stekkertje kan worden geladen. Uiteraard zijn zaken als volume en melodie van de deurbel in te stellen. Kijk voor meer informatie bij Honeywell (website, nieuwe pagina). Verder heb ik een nieuwe pagina gemaakt over deurcommunicatie. Deze gaat verder dan het geven van een signaal zoals bij een deurbel. Communicatie via audio en video is mogelijk, zie deurcommunicatie (website klussenpunt, nieuwe pagina).