Trends in tegels
tegel granitoDit kopte een artikel in de Klusvisie, een maandblad dat ik altijd met veel plezier lees. Groot formaat tegels blijken populair te blijven. In het artikel wordt een tegel genoemd van 3×1 meter! Meestal wordt een tegel van 60×60 cm geadviseerd met als 45×45 cm als mooiste vlakverdeling voor de Nederlandse badkamer. Daarnaast zijn tegels met een houtmotief in opkomst. Met het oog niet te onderscheiden van echt hout en het oppervlak voelt als hout. Daarnaast zijn tegels met een granito motief in opkomst. Vroeger werd een dergelijke vloer gegoten, tegenwoordig kun je hem als tegel krijgen.

Sleutel kwijt, verleden tijd
Nemef komt binnenkort met een een slot zonder sleutel, de Nemef Entr (PDF, nieuwe pagina) Het slot is te bedienen met een afstandsbediening of met een smartphone. De cilinder past op vrijwel elke deur, zonder ingrijpende bouwkundige aanpassingen. De veiligheid van de bediening is volgens Nemef te vergelijken met internetbankieren.

Houtrot
Houtrot reparatie
Het renoveren van houtrot is specialistisch werk. Niet alleen het bepalen van het probleem en de oorzaak is ingewikkeld, ook de uiteindelijke aanpak en reparatie vereist veel kennis op dit specifieke gebied en nauwkeurig werken. Het is belangrijk om de juiste omstandigheden (vochtigheid, temperatuur, relatieve vochtigheid) te creëren of af te wachten en daarbij de juiste producten te gebruiken. Persoonlijke veiligheid is belangrijk omdat het werken met epoxy gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. Bij een juist uitgevoerde renovatie en het juiste onderhoud kan er tot tien jaar garantie worden gegeven op een reparatie. U begrijpt dat mijn praktijkervaring hierin alleen niet voldoende is. Daarom heb ik afgelopen maand een cursus van twee dagen gehad bij Sigma in Amsterdam. Na het goed doorlopen van een praktijk- en theorie examen ben ik geregistreerd en gecertificeerd Flexidur hout renovatie specialist. Flexidur is een productlijn van Sigma met houtrot reparatiemiddelen die aansluiten bij de Sigma verfsystemen. De schilder met wie ik samenwerk werkt ook in dit Sigma systeem. Natuurlijk heb ik direct een speciale pagina (website Klussenpunt, nieuwe pagina) aangemaakt over houtrot reparatie.