Lek

Lekkage in huisHet was eens vaste kost in de winter, maar de laatste jaren is het uitzonderlijk als het sneeuwt. Afgelopen week werd ik op één dag driemaal gebeld door verschillende klanten die last hadden van een lek. Alle berichten waren, toevallig, gerelateerd aan Velux dakramen. Bij één van de drie klanten ben ik wezen kijken. Zij hadden op meerdere plekken in hun huis last van lekkage. Op een paar plekken hadden ze emmers neergezet, op andere plaatsen waren alleen leksporen zichtbaar in de vorm van bruinachtige kringen.

De oorzaak van het probleem is de sneeuw. Het uitzonderlijke van de sneeuwval, die heeft gezorgd voor het mooie witte pak buiten, is de combinatie van fijne sneeuw en veel wind. De problemen zullen zich met name voordoen bij wat oudere huizen, gevoelsmatig zou ik zeggen huizen van dertig jaar en ouder. Hierbij is een combinatie van minder goed aansluitende pannen en een minder goed of verweerd onderdak de oorzaak van de lekkage problemen. De fijne sneeuw is onder de pannen terecht gekomen en op een dag van matige vorst of dooi smelt de sneeuw. Het water dat dan ontstaat kan op minder warme plekken weer bevriezen, maar zoekt uiteindelijk de kortste weg naar beneden.

VeluxDe kortste weg naar beneden zou idealiter, ook onder de pannen, de goot of de regenpijp zijn. Maar juist nu wordt ook zichtbaar waar de problemen onder het dak zitten. De huidige situatie is uitzonderlijk, en als er bij een regenbui of langdurige regen geen problemen zijn met lekkage, dan is de lekkage van het dak in deze periode niets anders dan een incident. Gevolgschade van lekkage in de vorm van kringen kunt u verhalen bij de opstalverzekering. Gevolgschade van een lek aan bijvoorbeeld meubels of een houten vloer kunt u verhalen bij uw inboedelverzekering. De lekkage zal zolang duren tot alle sneeuw gesmolten is. Daarna is, als het goed is, het probleem voorbij. Maar dan is ook het mooie witte pak buiten weer voorbij.