Kerntrekbeveiliging verplicht voor bergingen
Kerntrekbeveiliging, wat is het? We zijn er ons inmiddels van bewust onze ramen en deuren goed af te sluiten wanneer we het huis verlaten. Daarnaast zijn de woningen ook steeds beter beveiligd tegen inbrekers. Dit heeft er echter voor gezorgd dat inbrekers steeds vaker in bergingen of schuren inbreken. De waarde van de goederen en fietsen die in de bergingen staan, zijn in de jaren ook steeds hoger geworden door de komst van elektrische fietsen en scooters etc.

Daarnaast signaleert de politie dat inbrekers een nieuwe inbreek techniek gebruiken waardoor er geen braakschade ontstaat, wat vervolgens tot problemen kan leiden bij de verzekering. De werkgroep kwaliteitsbeheer van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) heeft daarom besloten dat het vanaf 1 juli 2020 verplicht is om cilindertrekbeveiliging te hebben op bergings- en schuurdeuren. Dit geldt zowel bij renovatie van bestaande bouw als bij nieuwbouwwoningen.

Een bekende werkwijze bij inbraak is het kerntrekken van de cilinder. Bij cilinder-/kerntrekken wordt de cilinder of de kern van de cilinder uit de deur getrokken door er een schroef in te draaien en daar mechanische druk op te zetten. Hierdoor breekt de cilinder en zo kan een inbreker binnen 30 seconden binnen zijn. De politie signaleert nu een ontwikkeling dat inbrekers de cilinder niet meer breken, maar eruit trekken om vervolgens met de cilinder een sleutel bij te laten maken zodat de woning later zonder schade betreden kan worden. Dit zorgt voor problemen bij de verzekering, omdat er geen inbraakschade aangetoond kan worden.

Kerntrekbeveiliging is, naast dat het nu verplicht is, ook de beste manier om een inbraak te voorkomen. Het veiligheidsbeslag heeft namelijk een SKG** of SKG*** keurmerk. Veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging met een SKG*** keurmerk kan maximaal 15n (1500kg) weerstaan! Een inbreker komt daardoor uw berging/schuur niet meer zomaar binnen.

Tijd
Er is enige tijd verstreken. Mijn laatste bericht stuurde ik begin juli 2020 rond. Mijn berichten verschenen altijd met de regelmaat van eenmaal per maand. Ergens had ik al eens bedacht dat het maandelijks schrijven van berichten minder belangrijk voor mij werd. Het maandelijks moeten schrijven is een vorm van druk waarbij het niet altijd direct duidelijk is wat de opbrengst is. Wat voor mij niet ogenblikkelijk betekent dat ik het dan beter zal laten.

Er is veel gebeurd de afgelopen tijd. Natuurlijk ben ik met ons gezin, althans een gedeelte daarvan, op vakantie geweest. Al na een week besloot ik terug te gaan. Mijn vader was al een tijd ziek en er was opnieuw een crisis in zijn ziekte. Uiteindelijk is hij rustig overleden op 17 augustus op 77-jarige leeftijd. Zijn ziekte en overlijden zijn gebeurtenissen die mij behoorlijk door elkaar gerammeld hebben en houden me nog steeds bezig.

Aan het begin van dit jaar besloot onze middelste zoon Ids te stoppen met zijn studie. Daarna heeft hij mij geholpen bij het werk voor Klussenpunt. Ids is inmiddels begonnen met een nieuwe opleiding en dat zou betekenen dat ik mijn klanten weer alleen tegemoet treed. Maar dat is niet zo. Ik ben benaderd door Melle. Hij heeft zijn HAVO afgerond en wilde graag handvaardigheid opdoen in zijn tussenjaar en leren van het werkveld waarin ik mij begeef. Met Ids heb ik gemerkt dat mijn tijdrendement beter wordt, voor de klant betekent dit ook dat de kosten voor arbeid uiteindelijk lager worden. Maar het belangrijkste voor mij is het overdragen van kennis en vaardigheden. Ah ja, en ik vind het ook nog eens beregezellig.

Vakwerk awards
Vrijdag 4 september zijn de Vakwerk Awards uitgereikt. Jakko Woudenberg van Dutch Wood Artist uit Schagen won de prijs voor zijn schitterende cirkelvormige parketvoer waarin de jaarringen van een boom terug te zien zijn.

“Ik kreeg van de architect van het pand de vraag of ik van parket de jaarringen van een boom kon leggen”, vertelt de kersverse winnaar. Hij creëerde van duizenden kaarsrechte latjes een serie van 75 organisch gevormde jaarringen. Met zijn team werkte hij in totaal twaalf weken aan de vloer; zes weken voor de begane grond en nog eens zes weken voor de trap en de bovenverdieping. “Van deze man gaan we nog meer horen”, voorspelde algemeen directeur Rob Klifman van Bouwmaat Nederland bij de prijsuitreiking. “Zijn werk gaat in de richting van kunst.” En dat is precies de kant die Woudenberg met Dutch Wood Artist op wil. (Bron: Klusvisie, 7 september 2020)