Voornemen

FietsIedereen een gelukkig en gezond 2017 toegewenst. Om het niet al te vrijblijvend te houden vertel ik jullie mijn goede voornemen voor dit jaar. Vanaf dit jaar ga ik alle klantbezoeken ’s avonds op de fiets doen. Goed voor het milieu en goed voor Henk. Sorry voor de hysterisch grote nieuwsbrief dit keer. Laat ik mijn oudste zoon citeren: “Zoals de oude Romeinen al zeiden: soms is het niet anders”.

Niet-houten antislipvlonder

ResystaResysta is een hout-vervangend product dat gemaakt is van 60% rijstvlies, 22% zout en 18% minerale olie. Deze ingrediënten maken Resysta milieuvriendelijk en weerbestendig. Milieuvriendelijk omdat het voorkomt dat er meer bossen worden gekapt, omdat het gemaakt is van afval en omdat het 100% recyclebaar is. Weerbestendig omdat de ingrediënten vochtresistente eigenschappen hebben. Rijstvlies bijvoorbeeld, is de beschermende factor voor de rijstkorrel die wij eten en zorgt ervoor dat er geen vocht toetreedt tijdens de groeiperiode van de rijstkorrel. Uit testen blijkt dat Resysta bestand is tegen zon, regen, sneeuw en zout water. De vlonders hebben een grote toegevoegde waarde door de hoge antislip-kwaliteit. Het materiaal behoeft minimaal onderhoud en geeft Resysta het uiterlijk en het gevoel van hout. Meer informatie vind je op de website.

Slecht binnenklimaat kostenpost

Slecht binnenklimaatHet ziekteverzuim en de zorgkosten van mensen in een woning met een slecht binnenklimaat zijn aantoonbaar hoger dan die van bewoners van huizen met een gezond binnenklimaat. Een onderzoek van de Universiteit Maastricht toont voor het eerst onderbouwd aan wat de financiële consequenties zijn van een ongezond binnenklimaat. Investeren in duurzame verbeteringen van het binnenklimaat loont. Achterstallig onderhoud, slechte isolatie en ventilatie veroorzaken vocht en schimmel met als gevolg een slechte luchtkwaliteit. Duidelijk is dat hoe meer uren mensen in een huis met een slecht binnenklimaat verblijven, hoe vaker en langer ze ziek zijn. Bij vrouwen en ouderen leidt een huis met vocht en schimmel tot een aantal doktersbezoeken dat 2 5 procent hoger ligt dan gemiddeld. Ook blijkt dat vooral oudere vrouwen, die procentueel de meeste tijd binnenshuis verblijven, het meest getroffen worden. De keuze voor milieuvriendelijke verwarmingsinstallaties, reinigingsproducten, bouwmateriaal etcetera heeft gevolgen voor de kwaliteit van de binnen lucht.

Tip

E-booksAls je op zoek bent naar tips over isolatie kun je de website Hou Het Warm bezoeken. Hier kun je gratis ebooks vinden over isolatieonderwerpen, maar ook over het goed stoken van een houtkachel.

Aantal WhatsApp-groepen voor buurtpreventie neemt toe

Whattsapp groepenHet aantal WhatsApp-groepen voor buurtpreventie groeit gestaag in Nederland. Als gevolg daarvan dalen de inbraken in de WhatsApp-buurten en -wijken, zo blijkt uit een onderzoek van het NIPW (Nationale Inbraak Preventie Weken). Via WhatsApp-groepen waarschuwen buurtbewoners elkaar voor verdachte situaties. Dat geeft zeven op de tien deelnemers aan onderzoek een goed gevoel. Ook het samenwerken aan de veiligheid van de buurt wordt als positief ervaren.

Het onderzoek toont aan dat in de provincie Flevoland de meeste deelnemers aan een WhatsApp-groep actief zijn (36 procent), op de voet gevolgd door Noord-Holland (31 procent). De provincies met het laagste aantal deelnemers zijn Groningen (14 procent) en Utrecht (15 procent). Regionaal verschilt het vertrouwen in de medemens sterk. In Groningen doet 22 procent en in Drenthe 21 procent de deur bijna nooit op slot. In Flevoland en Noord-Brabant zijn inwoners voorzichtiger. Daar draait slechts 4 procent van de mensen hun voordeur niet op slot. De website inbraakmislukt.nl biedt informatie over woninginbraken en hoe deze te voorkomen.

Prijs

SifonDe internationale prijs voor design is in 2016 gegaan naar een nieuw ontworpen sifon voor spoelbakken en wastafels. De prijs heet Red Dot Design Award 2016. Een sifon is bedoeld om het water af te voeren naar het riool maar de geuren uit het riool te weren. Die geuren mogen best in het riool blijven; ze hoeven ons in huis niet lastig te vallen. Het bijzondere van dit ontwerp is dat het ruimte bespaart in het keukenkastje. Het plaatje hiernaast zegt genoeg. Fijne verbetering.