Gevaarlijke stoppenkast
Honderdduizenden woningen in Nederland hebben een verouderde meterkast. De ouderwetse elektrische stoppenkasten met zekeringen zouden op grote schaal plaats moeten maken voor moderne groepenkasten met automatische zekeringen. Gebeurt dat niet, dan loopt de energietransitie vertraging op. Wanneer een elektrotechnische installatie wordt uitgebreid (bijvoorbeeld met zonnepanelen, een inductiekookplaat, een warmtepomp en een oplaadpunt voor de elektrische auto), is een traditionele gevaarlijke stoppenkast in veel gevallen niet meer toereikend. Ook energieopslag met thuisbatterijen is in combinatie met een gedateerde installatie niet mogelijk. Bovendien kunnen de stoppenkasten brandgevaar opleveren. Verouderde installaties zijn vooral te vinden in oude stadswijken.
Meterkasten met daarin ‘stoppen’ (losse zekeringen van porselein) dateren van vóór 1990. Sindsdien zijn we in onze woningen steeds meer elektrische apparaten met een hogere energievraag gaan gebruiken. De laatste jaren zijn daar in en om veel woningen nog warmtepompen en oplaadpunten voor een elektrische auto bij gekomen. Inmiddels wekken veel huishoudens bovendien duurzame energie op met zonnepanelen. Elektrotechnisch specialist John van Vugt van brancheorganisatie Techniek Nederland constateert dat de stoppenkast op die toenemende elektrificatie niet berekend is. ‘De meterkast is een belangrijke ruimte in elke woning. Wanneer daar iets misgaat dan kan dat tot gevaarlijke situaties leiden, van stroomuitval tot brand. De bedrading van oude stoppenkasten is niet geschikt voor het aansluiten van apparaten met grotere vermogens. Door overbelasting ontstaat oververhitting waardoor onderdelen kunnen uitvallen, kabels kunnen doorbranden en er kan uiteindelijk zelfs brand ontstaan in de meterkast.’
Als een woning zonnepanelen, een oplaadpunt voor de elektrische auto en/of een warmtepomp krijgt, is het volgens Van Vugt belangrijk dat de eigenaar zich goed laat adviseren. Een erkend installateur die lid is van Techniek Nederland kan vaststellen of vervanging van de stoppenkast door een groepenkast met automatische zekeringen nodig is. Een moderne groepenkast is geschikt voor apparaten die stroom opwekken, opslaan en terugleveren aan het elektriciteitsnet. Ook zijn ze geschikt voor de toepassing van moderne energiemanagementsystemen die het energieverbruik in een woning of wijk optimaliseren. Een moderne groepenkast schakelt automatisch op basis van de energievraag en schakelt uit bij overbelasting.
Oude stoppenkasten moeten niet zomaar in de container verdwijnen. Vaak zijn er nog waardevolle materialen zoals koper en kunststof die kunnen worden hergebruikt. Een erkende installateur zorgt voor het verantwoord afvoeren van alle materialen waardoor de waardevolle materialen een tweede leven kunnen krijgen.
Techniek Nederland vindt dat een periodieke inspectie van de meterkast verplicht zou moeten zijn wanneer een apparaat met veel vermogen wordt geïnstalleerd of een installatie die duurzame energie opwekt. Van Vugt: ‘Zo’n inspectie van de meterkast voorkomt schade, ongevallen en letsel ten gevolge van gebreken in de meterkast. Zo houden we de energietransitie op koers.’ De meterkastkeuring is onderdeel van een APK voor alle technische installaties in woningen. Techniek Nederland is groot voorstander van zo’n APK voor woningen. Bron: Techniek Nederland, 22 augustus 2023.
Nat gaan
Het is de derde of vierde keer dat ik bij Geberit in Nieuwegein was afgelopen juni. Geberit begeeft zich op verschillende gebieden waar ik me ook in beweeg met Klussenpunt, dus ik ben wel geïnteresseerd in de cursussen die ze geven over afvalwater afvoer, hemelwater afvoer en spoelsystemen. Na de overname van Sphinx zitten ze ook nadrukkelijker in het sanitair, maar Geberit had natuurlijk al (voor veertig jaar leerde ik) een voeling met het sanitair door hun douche-wc’s. En daar ging de laatste cursus over. Het onderlichaam reinigen met water op een closetpot.
Bij een vorig bezoek had de cursusleider al genoemd, vooral even gebruik te maken van de douche-wc in de pauze. Ik durfde het niet aan om dat te doen, letterlijk bang om nat te gaan. Ik had een beeld dat ik na bezoek aan de douche-wc met een natte broek weer terug in het cursuslokaal te komen, omdat er iets mis was gegaan in de toiletruimte. Koudwatervrees, en ook: onbekend maakt onbemind. Op voorhand besloot ik die dag wel te proberen naar de douche-wc te gaan en deze douchebeurt over me heen (of beter: onder me heen) te laten komen.
Op het moment dat ik naar het toilet ging had ik nog geen kennis van de bediening van de douche-wc. Dat zou later in de cursus komen. Ik wist wel dat ik de wc ook zou kunnen gebruiken als gewone wc, zonder gebruik te maken van de douche functie. Het closet maakt gebruik van een afstandsbediening. Een eerste aanblik leerde dat dit ding, net als alle afstandsbedieningen, vol zit met knoppen. En welke nu te kiezen?
Intuïtief koos ik voor de grote knop bovenaan. En die bleek, zo leerde ik later, te staan voor het starten van het douchen en vervolgens föhnen. Het douchen was aangenaam. Nergens had ik het gevoel dat het te hard ging, of dat ik verkeerd op het closet zat. Het water was ook precies goed warm. Na het douchen werd automatisch het droog föhnen gestart. Ook lekker warm. Het föhnen duurde mij echter te lang, het ging maar door, en ik besloot op een gegeven moment, maar op te staan, niet wetende welke knop ik in zou moeten drukken om het proces te beëindigen. Nadat ik was opgestaan stopte het föhnproces en spoelde de wc automatisch door.
De climax van mijn douche-wc ervaring kwam daarna weer terug in het cursuslokaal. Ik merkte dat iedere twijfel of ik wel goed schoon zou zijn of irritatie volledig afwezig was. Het is niet zo dat ik daar normaal gesproken aan lijdt, maar ik merkte nu pas hoe me dat toch wel bezighoudt, nu het er niet was. Een gevoel van volkomen schoon zijn, er zat ook iets van opluchting en opgeruimdheid bij. Een fantastische ervaring die ik als vanzelf wil delen met anderen.
Eerlijk is eerlijk, ik heb dit verhaal al bij vele vrienden en klanten verteld. Ik ben buitengewoon enthousiast over deze nieuwe ervaring. Bij veel van die trainingen van producenten zit ook altijd een onderdeel verkooptraining. Het lijkt misschien alsof ik een klap van die verkoopmolen heb meegekregen door mijn blijheid bij dit product zo te etaleren, maar ik heb niet het gevoel dat ik iets wil verkopen of moet verkopen. En dat heb ik eigenlijk nooit gehad. Eigenlijk zou ik de douche-wc zelf wel in mijn huis willen hebben. Geberit stimuleert dit ook voor installateurs een korting te geven. Ze weten donders goed dat iedereen die het een keer gebruikt heeft meteen een ambassadeur voor douche-wc’s is.
Geberit heeft een website die nadere informatie geeft over het product. Maar misschien zegt een filmpje meer. Nog meer zou het zeggen om het zelf eens te proberen in een hotel.