Geen big

De zekerheid die we dachten te hebben over wat ons te wachten stond is weg. Hoewel schokkend voor ons allemaal, leidt het bij mij nog niet tot grote gevoelens van angst. Zo kijk ik aan wat er aan werk wegvalt en vul ik dit met werkzaamheden die zich plots aandienen. En heb ik een week thuis gezeten met een snotneusje en wat griepverschijnselen. Daar vroeg ik de klanten om begrip. Wat ik van ze kreeg.

Afgelopen maand heb ik mij opgegeven als zorgvrijwilliger om te helpen daar waar het op dit moment nodig is in het land. Zoals jullie misschien weten ben ik opgeleid als verpleegkundige. Bij het opgeven als zorgvrijwilliger heb ik de data er weer even bij moeten pakken bij het invullen van de formulieren. Nadat ik de HBO-V(erpleegkunde) had afgerond in 1995 heb ik een jaar in het ziekenhuis gewerkt op de afdeling interne met longspecialisatie. Daarna heb ik gewerkt in de kinderpsychiatrie en bij de Raad voor de Kinderbescherming. Bij de laatste werkgever daar deed ik wel zinvol, maar geen verpleegkundig werk. Zoals ook het klussenbedrijf wel zinvol werk is, maar nog verder verwijderd is van de verpleegkundige aard. In 2014 is dan ook mijn BIG-registratie ingetrokken. Terecht.

Als zorgvrijwilliger zonder BIG-registratie mag ik aan het werk als verzorgende. Ik ben al, ter oriëntatie, gebeld. De dame aan de andere kant van de lijn vroeg mij of ik bereid was langere tijd ergens anders in het land te gaan werken. Op dat moment waren er vragen vanuit Brabant en Harderwijk, waarbij er voorrang wordt gegeven aan wel-BIG geregistreerden. Na overleg met Margreet heb ik toegezegd mij te willen inzetten als vrijwilliger. Op dit moment is niet duidelijk op welke termijn om mijn inzet wordt gevraagd. Zodra het zover is, zal ik de klanten die het betreft informeren.

Het is mijn keuze om een weg in te slaan met nog meer onzekerheid dan die voor ons allemaal al geldt. Ik zie daar niet tegen op. Maar ik besef me ook dat ik een agenda heb die tot de zomervakantie gevuld is met werk voor jullie, klanten van mij, van Klussenpunt. Met mijn keuze om als zorgvrijwilliger aan het werk te gaan, kies ik ook voor jullie. De afspraken die wij hebben gemaakt zijn niet langer de zekerheid die ik zo graag wil dat ze zijn, en daar zadel ik ook jullie op met extra onzekerheid. Wat ik wel kan doen is het werk wat niet kan worden uitgevoerd op het afgesproken moment, uitvoeren op de eerst mogelijke gelegenheid. Ik hoop op jullie begrip in deze.

Voort

Deze dagen merk ik dat ik extra overleg heb met de klanten. Of de afspraak die staat door kan gaan. Hoe we omgaan met elkaar tijdens de afspraak. Mijn bedrijf kan ik niet vanuit de thuissituatie uitvoeren, dus ik ben ‘gewoon’ aan het werk. Met inachtneming van de regels die de overheid ons oplegt. Verder heb ik deze dagen vaak onze middelste zoon Ids mee. Voordat we naar binnen komen en aan het werk gaan doen wij onze handschoenen aan, dat helpt, naar ons idee, in een poging om onszelf niet te besmetten. De contacten verlopen in goede sfeer, maar ik moet ook zeggen dat enkele klussen niet door kunnen gaan en later een plek in de agenda moeten krijgen. Klein ongemak.