Fijnstof bij koken
Afzuigkappen met een ventilatiecapaciteit van minder dan 300 m3/h voeren te weinig fijnstof af. Daardoor kan de fijnstofconcentratie in een woning oplopen tot wel het tienvoudige van het veilig geachte niveau. Vooral tijdens het bakken van vlees en spekpannenkoeken vliegt de hoeveelheid fijnstof omhoog. Dit blijkt uit een onderzoek van TNO. De waarde van 75 m3/uur voor permanente, mechanische keukenventilatie, zoals voorgeschreven
door het Bouwbesluit, is bij deze bakescapades te laag om de kooklucht zonder afzuigkap snel te verwijderen. TNO ontdekte dat een afzuigkap met een debiet van 300 m3/h
moet draaien om de fijn stofconcentratie boven een grillpan met sissende hamburgers effectief af te voeren.

TNO stelt dat op gas koken om meer afzuigcapaciteit vraagt dan met inductie. Want bij elektrisch koken komen geen verbrandingsgassenvrij en daardoor minder fijnstof. Een afzuigkap met directe afvoer naar buiten werkt volgens TNO beter dan een recirculatiekap met koolfilter die wel geur maar geen fijnstof afvangt. Na drie weken vangt het koolfilter geen N02 meer af. (Bron: lnstallatieprofs)

Nieuwe campagne energiebesparing overheid
Het nieuwe kabinet zet in de bouw van energiezuinige woningen en het aardgasvrij maken van jaarlijks 30.000 tot 50.000 bestaande woningen. Dit om de uitstoot van CO2 omlaag te brengen. Huiseigenaren en VVE’s kunnen hiermee aan de slag om hun woningen duurzamer te maken om de beschikbare subsidie te promoten is in januari een website gelanceerd. Energie besparen doe je nu.

Online timmertips
Koos is timmerman. Koos Overdevest komt uit Vlaardingen. Al is hij 70 jaar, hij gaat met zijn tijd mee, maakt filmpjes en plaatst ze op Youtube.

Hij heeft ruim 800 filmpjes gemaakt waarin hij timmertips geeft. Deze filmpjes hebben hem al 10.000 abonnees opgeleverd! Wil je beter worden als timmerman of -vrouw, bekijk dan zijn tips op Youtube.

Infrarood warm
Infraroodpanelen als verwarming voor uw woning zijn in opkomst. Dit, omdat de panelen net als warmtepompen een gasloze vorm van verwarmen zijn. Wanneer we in 2050 van het gasnet af moeten, is het belangrijk dat er genoeg alternatieven zijn. Infraroodpanelen zijn voor bepaalde situaties een goede optie.

Infraroodpanelen hebben geen gas nodig, maar stroom. Omdat ze alleen objecten verwarmen, zijn ze energie-efficiënt, voorkomen schimmelvorming op vochtige plekken in de woning (want, ze verwarmen de lucht niet, dus ontstaat er geen vocht). Ook zijn ze fijn voor mensen met astma, andere longziektes en dragers van contactlenzen. En, u voelt zich sneller warm dan met een cv-radiator.

Gewone cv-radiatoren geven warmte af aan de lucht. Het nadeel hiervan is dat warme lucht leidt tot circulatie. Dat betekent dat de warme lucht naar boven stijgt en u dit kunt ervaren als tocht. Ook duurt het met gewone verwarming een tijd voordat u zich heeft opgewarmd. Infraroodpanelen verwarmen niet de lucht, maar u of een bank of een muur. De kamer kan hartstikke koud zijn, maar als u onder een infraroodpaneel zit, ervaart u het toch als lekker warm. De opwarming gaat ook veel sneller.

Infraroodpanelen werken door infraroodstraling. Dit schrikt sommige mensen wat af, maar volgens Milieu Centraal is dit niet nodig. Infraroodpanelen geven onzichtbare langgolvige infrarode warmtestraling. Deze infrarode straling verwarmt uw huid, maar dringt er niet doorheen. Terrasverwarmers met infraroodstraling doet dit wel en kunnen het bindweefsel onder uw huid aantasten als u er te lang aan blootgesteld wordt. Infraroodpanelen zijn daarom volgens Milieu Centraal een goede aanvulling op de andere vormen van verwarmen. Zo zijn ze vooral handig op plekken waar u maar even bent, zoals in de badkamer. Er zijn panelen te koop met een bewegingssensor of een timer. Dit is handig, omdat ze toch alleen maar het lichaam verwarmen en het geen zin heeft ze aan te laten staan als u er niet bent. Ze warmen immers de kamer toch niet op.

Infraroodpanelen gebruiken elektriciteit. Zolang deze stroom niet is opgewekt met zonnepanelen of bijvoorbeeld windmolens, is het niet per sé duurzaam. Maar, als u infraroodpanelen bijvoorbeeld in uw woonkamer gebruikt terwijl u op de bank zit, kunt u de centrale verwarming lager draaien. In dat geval bespaart u met de infraroodpanelen wel degelijk energie. Zo’n paneel heeft een bereik van 3 meter en geeft gericht warmte af. Zolang u eronder zit, hoeft u dan ook geen andere verwarming te gebruiken. Maar staat u op, dan is het ook gelijk weer koud. Het is dus aan u hoe zuinig en duurzaam infraroodpanelen zijn. (Bron: thuiscomfort)