Doorstromer

Tapwater elektrisch verwarmen zonder opslag, de doorstromerIn Nederland verwarmen we ons water eigenlijk op twee manieren. En dan bedoel ik het tapwater. Tapwater is water voor in de douche, het bad of in de keuken. Vaak gebeurt dat in de cv-ketel met gas, maar in keukens zie ik ook wel elektrische boilers. Dit zijn voorraadvaten waarin water op temperatuur wordt gehouden zodat bij opening van de keukenkraan er razendsnel water is. De Quookers zijn eigenlijk een variant hierop, met het verschil dat ze het water tot bijna 100 graden verwarmen. Maar er is nog een manier, de doorstromer.

In Duitsland maken ze veel gebruik van deze derde variant en dat zijn de doorstroomapparaten. Een doorstromer heeft geen voorraad warm water. Zo gaat er geen energie verloren omdat een voorraad water nou eenmaal ook vanzelf weer afkoelt. Een doorstromer zit vaak dicht bij de kraan en verwarmt het water alleen als de kraan wordt opengezet. Je kunt je voorstellen dat dit met flinke elektrische vermogens zal moeten gebeuren.

Bedrijven die in Duitsland naam hebben zijn Stiebel Elton en Clage. Clage heeft een aardige pagina waarin zij duidelijk maken wat de voordelen zijn van het verwarmen van tapwater met elektrische doorstromer.

Niet normaal

Jessah art kunstAlle klanten zijn voor mij even normaal als dat ze bijzonder zijn. Ik hou van mijn werk, maar minstens zoveel hou ik van de verhalen die ik van mensen hoor tussen de werkzaamheden door. Jessah nodigde mij uit in haar atelier en vertelde mij enthousiast over haar kunst.

Loodvervanger

LoodvervangerEr is een nieuwe loodvervanger waarvan beweerd wordt dat het dezelfde eigenschappen als lood heeft en nog eens goedkoper is in de aanschaf ook. In tegenstelling tot lood is deze loodvervanger ook geen toxisch zwaar metaal. Het product is bovendien circulair. Dat betekent dat het materiaal na gebruik volledig recyclebaar is. Leadax heeft een leuke website.

Koud

Elektrisch verwarmen, en nog mooi ook!De laatste tijd als ik bij mensen over de vloer kom, dan merk ik dat een klein aantal van hen de verwarming flink laag heeft staan. Dat is echt een verschil met voorgaande jaren. Dit is natuurlijk ingegeven door de hoge gasprijzen. Ik zie dat een aantal van hen gebruik maakt van kleine kacheltjes die je zo in het stopcontact kunt steken. Om een ruimte zo even efficiënt op te warmen zonder de verwarming van het hele huis aan te hoeven zetten.

De meeste huizen hebben een verwarming met een gasketel. Deze ketel verwarmt water die het laat circuleren in een gesloten circuit van radiatoren. Misschien wist je het niet, maar het is ook mogelijk om een ruimte elektrisch te verwarmen met radiatoren die lijken op de radiatoren die we gebruiken voor verwarming met een gasketel.

Maar het gaat verder dan een radiator met een stekker. Zehnder heeft een kleurige collectie van designradiatoren. Kijk voor meer (fleurige) informatie op de website van Zehnder. Een oplossing voor de hoge gasprijzen lijkt het echter niet daar de stroomprijzen gekoppeld zijn aan de gasprijzen. Groener is het wel, als je gebruik maakt van stroom uit zonnepanelen of windmolens.

Meten

Welk stopcontact hoort bij welke groep?… is weten. En twee keer meten is zeker weten. Dit staat in scherp contrast met het idee dat er slechts één zekerheid is in het leven. Maar als klusser roep ik vaker de eerste twee regels. Die komen mij het best gelegen bij mijn werk. Dus heb ik mijn meetapparatuur uitgebreid met een nieuw meetinstrument. Ik zou dit een groepenzoeker noemen. De groepenzoeker bestaat uit twee apparaten. Het ene deel heeft een stekker en een signaalzender. Het andere deel is een signaalontvanger.

Nadat de zender in de wandcontactdoos is gestoken ergens in de woning, kun je met de ontvanger bepalen in de groepenkast welke zekering de wandcontactdoos beveiligt. Dit kan dus worden gemeten terwijl de spanning erop blijft staan, terwijl mijn oude methode eruit bestond de zekeringen één voor één uit te zetten en zo te bepalen welke zekering bij een wandcontactdoos hoorde.

Tot slot een pleidooi. Neem je voor op een dag, het mag een regenachtige dag zijn, uit te zoeken hoe de groepen in je huis verdeeld zijn. Maak daar een overzicht van. Raak bekend met de zekeringen en aardlekschakelaars in je groepenkast. Weet wat ze doen en welk deel van je huis ze beveiligen. Het is altijd onvoordelig als je dit tijdens een storing, in het donker, uit moet zoeken.

Kapitaal

KapitaalHet kapitalisme is zo’n 500 jaar oud. Het is een geldsysteem waarbij wordt verwacht met investering winst te maken. De basis van het systeem, of het bestaansrecht, is dus groei. En die groei heeft in de loop der jaren negatieve bijeffecten gekregen. Destructie, zo noemt journalist Sjors Roeters het in zijn nieuwe boek: Miljardairs onder de guillotine. Ik hoorde over zijn boek in een interview van De Correspondent door Lex – meester interviewer – Bohlmeijer met deze journalist. Je kunt het interview hier lezen of luisteren.

Sjors geeft naast kritiek op het systeem ook aan wat je er tegen zou kunnen doen. Waarbij het niet het idee is om het systeem in één keer omver te werpen, want dat zal niet gaan, en is misschien niet nodig. Een van de manieren is om je te onttrekken aan het systeem en er een alternatief voor te gebruiken. En daar is mijn fantasie gaan lopen. Ik kreeg al eens een paar sokken gebreid voor een klus. Noem me sentimenteel, maar dit is nog altijd een dierbare gebeurtenis en ik draag de sokken nog altijd graag. Ik wil graag gaan experimenteren met betaling zonder geld. Dus kom maar op met jullie voorstellen voor betaling van mijn klussen in natura. Wat is mijn arbeid jullie waard? En laten we zien tot een overeenkomst te komen. Geld is neutraal, we zijn bekend met geld als ruilmiddel en het is daardoor wat afstandelijk. Het gebruik van een ander waarde-ruilmiddel vergt afstemming en daardoor wat meer persoonlijke moeite.

Vraag me niet waarom, maar nu ik dit stukje aan het schrijven ben vind ik ook dat ik er een leus bij moet verzinnen. Het eerste dat opkomt, is “een klus voor een kus”. Hoewel goed van rijm en pakkend, roept het ook meteen tweestrijd bij me op. De tweede “werk voor werk” vind ik wat saai. Uiteindelijk ben ik zeer verguld, en wordt het “Dokken met sokken”!