Plejd

dim moduleWat zou het betekenen, wat zou er achter het vreemde woord Plejd zitten?Als ik een technisch probleem heb, zoek ik daar ondersteuning bij. In eerste instantie kijk ik goed naar de gebruiksaanwijzing, en als dat geen verlossing geeft dan klim ik in de telefoon. Een van de terugkerende technische problemen is het dimmen van LED-lampen. En hoe vaak is het dan niet gebeurd dat als ik een technisch specialist aan de telefoon spreek over dit probleem, deze persoon een diepe zucht slaakt. Een Philips LED-lamp kan goed werken met een dimmer van Gira, maar het is niet gezegd dat álle lampen van Philips goed werken met álle dimmers van Gira. En zo heb ik wel eens gehoord dat iedere LED-lamp zijn eigen dimmer heeft waarmee deze zou kunnen werken. Het is zoeken naar een speld in een hooiberg.

En ik kan het hebben over fase-aansnijding en fase-afsnijding en de minimale dimsterkte. Maar dat is niet waar mijn klanten zich mee bezig willen houden en daarom word ik ingeschakeld. Er zijn een aantal dimmers die zich richten op alle LED-lampen. Deze dimmers hebben voldoende instellingen hebben om met alle lampen samen te kunnen werken. Nu is er sinds kort in Nederland een dimmodule die niet alleen met alle LED-lampen wil samen werken, maar daarnaast nog extra’s biedt. De module wordt geplaatst achter een drukschakelaar in de inbouwdoos die in de wand zit. Eventueel kan de module ook bij of achter de lamp worden gemonteerd.

plejd-telefoonHet aardige van de dimmer is dat deze op meer manieren kan worden bediend. Als je tevreden bent met bediening middels een drukknop dan mag het daarbij blijven. Maar deze dimmer kan ook via iedere telefoon worden bediend met een app. Niet alleen kun je de lamp aan en uit zetten en dimmen via de telefoon. Je kunt bijvoorbeeld een lamp ook aan laten gaan bij zonsondergang en weer uit laten gaan op een bepaalde tijd. Zonder een heel huisdomotica systeem is dit al mogelijk met het plaatsen van één enkele module. De module is ook nog eens beter betaalbaar, de kosten zijn ongeveer de helft van wat een goede dimmer, zoals we die tot nu toe kennen, kost.

Maar er is ook meer mogelijk als je dat wilt. Meerdere dimmodules kunnen samenwerken. Zo kun je ook een scène maken waarbij meerdere lampen aangaan als jij dat wilt. Het is ook mogelijk een schakelaar op de muur, willekeurig waar je dit wilt, te plakken. Een gateway maakt bedienden buitenshuis en samenwerking met andere systemen mogelijk. Meer informatie over het Plejd systeem uit Zweden vind u hier.

Jaarboek

Jaarboek douchehoek renovatieAfgelopen maand ontving ik van een klant een foto uit het jaarboek dat zij ieder jaar maakt. Ze stelt het samen met de foto’s die zij dat jaar maakte en plaatst er korte teksten bij. Vervolgens laat ze dit afdrukken in een fotoboek. Vorig jaar mocht ik bij haar en haar man een douchehoek renoveren. Zij hadden een douchebak van 90 x 90 cm en deze heeft een upgrade gekregen naar 120 x 90 cm. Hieronder een weergave van twee pagina’s uit het jaarboek met foto’s van onze inzet. Ik zeg ‘onze’, omdat Melle toen ook heeft deelgenomen aan de renovatie. Leuk om zo terug te blikken op een mooi project.

Materialen

producten materialenProducenten zijn bedrijven die producten maken. Velux bijvoorbeeld is een producent van dakramen. Nu neem ik die materialen niet rechtstreeks af van Velux. In dat geval zou ik contact moeten hebben met misschien wel duizend producenten van materialen omdat ik veel verschillende materialen gebruik. De producenten leveren hun producten aan groothandels. Deze groothandels zijn georganiseerd op thema. Zo haal ik technische materialen als een stopcontact en een koperen buis bij Technische Unie in Zwolle. De dakramen en hout haal ik bij Raab Karcher in Kampen en sloten en schroeven bij Probin in Kampen.

Er is misschien al wel een jaar of langer gedoe in de leveringen aan de groothandels. Soms gaat het om kleine onderdelen of grondstoffen die niet verkrijgbaar zijn waardoor een eindproduct niet uitgeleverd kan worden. Er zijn op dit moment, denk ik, wel vijf klanten waarbij ik materialen heb besteld, die niet alleen niet geleverd worden, er kan zelfs niet worden genoemd wanneer ze wél geleverd kunnen worden.

Wat ik doe, is regelmatig bellen met de groothandel, vragen of er nieuws is, en de klant hierover informeren. Maar misschien kun je je voorstellen dat er geen planning te maken is op materialen die niet tijdig geleverd kunnen worden. Wat ik nu wel eens doe, is dat ik eerst afwacht wanneer het materiaal geleverd gaat worden en daarna pas in mijn agenda kijk. En je voelt het al, dit levert natuurlijk allerlei conflicten op in mijn beschikbaarheid. Ik probeer het te nemen zoals het komt, er is daarin niet veel te kiezen. In dat opzicht gaat het nu misschien zoals het altijd al ging.