Voor nemen

Stoppen met Sociale mediaNog voordat de kerstboom was afgetuigd konden we ons ook vorig jaar weer opmaken voor het volgende evenement. Oud en nieuw. En dan een voornemen bedenken. Zo gaat het vaak niet, In ieder geval niet bij mij. Al langer broeit of schuurt er iets, en de decembermaand, de maand van overweging, kneedt het tot een voornemen.

Inmiddels ligt oud en nieuw al weer een maand achter ons, en ik kan u vertellen, ik heb afscheid genomen van al mijn vrienden. Familie, klanten, klasgenoten van vroeger, kennissen. Allemaal zijn ze weg. Gestopt ben ik. Met Instagram, Twitter en Facebook. Sociale media is klaar met mij. En ik met sociale media. Het enige waar ik nog geen afscheid van heb genomen is Youtube.

Ooit ben ik begonnen met Facebook met als gedachte dat het hebben van zo’n pagina helpend zou kunnen zijn voor mijn bedrijf. Ik had gehoord dat veel (jonge) mensen niet langer Google gebruiken als zoekmachine, maar dat ze via Facebook een bedrijf probeerden te vinden. Nou, en gevonden worden wil ik wel. Daarna kwam er Twitter bij en in het laatste jaar Instagram.

De complimenten, “ik vind het leuk wat jij hebt gedaan” of dat jij “een mooie foto hebt gemaakt”, voelden goed. Zo goed dat ik vaker keek en dat het uiteindelijk voelde als een mini-verslaving. Als dat al bestaat. Het deed in ieder geval meer met me dan ik wilde dat het zou doen. Telkens maar weer kijken hoeveel likes ik erbij had. En waar het om begonnen was, meer mensen die mijn bedrijf zouden leren kennen, daar heb ik in al die jaren niet één aanwijzing voor gehad. Mensen komen nog steed bij mij uit via mijn website en de mond tot mond reclame.

Naast de verslavingskant heb ik het altijd vervelend gevonden welke macht de sociale media bedrijven hebben opgebouwd met onze foto’s en de gegevens over ons leven. Het liefst willen ze alles aan elkaar koppelen om zo nog meer data uit mijn leven te trekken. Het inloggen in andere media wordt gemakkelijk gemaakt door met je Facebook account in te loggen. Dit gemak is niet voor ons bedoeld maar voor de dataverrijking van de sociale media bedrijven. Ik ga vast nog tegen komen dat ik iets wil gebruiken, maar dat het me niet lukt omdat ik geen Facebook account meer heb.

Stoppen dus. En dat valt me mee in de zin dat ik er geenszins naar terug verlang. Of laat ik zeggen: ik heb er nog geen negatieve gevolgen van gemerkt. Kan nog komen natuurlijk. Wat best wel lastig was, is dat het afscheid nemen in zijn geheel niet eenvoudig was. De knop afscheid nemen zit diep verborgen in de instellingen. Bij alle sociale media bedrijven moest ik eerst tijd steken in het uitvinden waar die knop zat. Hierna bleek dat de boel niet met een druk op de knop weg was. Er werd aangekondigd dat het tot een maand kon duren voordat mijn gegevens verwijderd waren. En nu ben ik vriendeloos dus. In die ene wereld.

Klant data

Naast goede zorgen voor mijn eigen gegevens heb ik ook zorg voor de data van mijn klanten. De offertes die ik maak, de gesprekken over financiën, de mailtjes die we wisselen en natuurlijk de adresgegevens die ik bewaar. Waarschijnlijk heeft u liever niet dat deze gegevens op straat liggen.

Enige tijd heb ik gedacht dat de oplossing voor goede databescherming ligt in bewaren op de bedrijfslocatie en met opensource software. Hiermee heb ik geëxperimenteerd (met Linux – Ubuntu) maar ik kwam erachter dat ik de dingen zoals ik ze nu doe niet kan toepassen binnen die andere omgeving. Bovendien kost het beheer, dus het onderhoud en het goed laten samenwerken van de software, te veel tijd. Ik merkte dat ik teveel met techniek bezig moest zijn en dat dit ten koste van het administratieproces ging.

Uiteindelijk heb ik mijn grenzen verlegd en ben ik gaan zoeken naar cloudoplossingen op Nederlandse servers, of in ieder geval geen servers buiten Europa. Dat is wel gelukt. Nu hoef ik me niet druk te maken over techniek, dat wordt voor mij geregeld, en is de klant data gegarandeerd door grote partijen die meer verstand van dataveiligheid hebben dan ik ooit zal krijgen.

Mijn uitgangspunten heb ik beschreven in een privacy beleid op mijn website.

Bouw kring loop

Bouw Kring LoopEr is een nieuw initiatief in Nederland. De bouwkringloop. Momenteel ben ik bezig met een klus waarbij ik weet dat ik drie stuks bouwmateriaal over houd. Deze mogen niet terug naar de leverancier, het zijn geen voorraad materialen en speciaal voor deze klus besteld. In Amersfoort is nu een winkel geopend waar ik dergelijke materialen kwijt zou kunnen. Deze bouwkringloop biedt de materialen vervolgens voor betaalbare prijzen aan klussers en bouwers aan. Meer informatie vind je hier.