Energie

DuoblockIn de media komen berichten tot me dat nu het moment is om een vast contract af te sluiten voor mijn energie voorziening. En ook via mijn e-mail krijg ik een aanbieding van mijn energie leverancier voor het afsluiten van een nieuw contract. Het lijkt wel alsof er een plan achter zit. En misschien is dat ook wel zo. We hebben al jaren een variabel energie contract en ik heb niet direct de neiging om iets anders te kiezen. Het lijkt me dat je niet een verkeerde keuze kan maken, omdat je niet weet wat de toekomst gaat brengen. Gaat het gas deze winter duur worden door schaarste of is er juist gas genoeg in de buffers waardoor het gas betaalbaar blijft. Op de fora die ik lees, zou in ons geval het voordelig zijn om elektriciteit via een dynamisch contract af te nemen en gas via een vast contract. Bij twee leveranciers dus. Pff. Wat een gedoe, en wat een ingewikkeldheid in de getallen die ik zie. Ik denk dat die bomen er door mijn groene leverancier zelf neer zijn gezet. Ik zie het bos niet meer en laat het voor wat het is.

Afgelopen maand was ik naar een presentatie van een groothandel. Daarbij werden twee thuisbatterijen gepresenteerd, van Varta en Huawei. Thuisbatterijen worden gezien als oplossing als het salderen weg valt. Als huishouden gebruik je slechts een derde van je zelf opgewekte zonne-energie. Met een thuisbatterij kun je dit omhoog brengen naar ongeveer twee derde eigen gebruik. Een thuisbatterij is op dit moment niet kostenefficiënt.

Een derde presentatie ging over de luchtwarmtepompen van LG. Ik zit niet diep in de warmtepompen, maar de man van LG had een klinkende presentatie. Een luchtwarmtepomp wordt gezien als manier om ons huis te verwarmen door warmte uit de buitenlucht te halen. Dit kan met alleen een buitenunit, LG noemt dit een monoblock, maar ook met een binnen- en buitenunit, een duoblockoplossing. De keuze voor mono of duo heeft te maken met de ruimte die er is buiten en binnen.

Het dak op

lucht warmtepomp monoblockNu had ik het hiervoor over een luchtwarmtepomp, en nu ga ik het nog een keer over een luchtwarmtepomp hebben. Nefit heeft een nieuw product bedacht. Zojuist noemde ik al dat de ruimte binnen soms te krap is om een unit voor verwarming te plaatsen. Nefit heeft een apparaat bedacht wat ze op het dak kunnen plaatsen, een dakwarmtepomp noemen ze het. Ik heb het gevoel dat dit systeem vooral geschikt is voor goed geïsoleerde kleinere woningen door het beperkte vermogen van deze oplossing.

Multiplex

houten plaatmateriaalVoor grote vlakke oppervlakken hout wordt vaak multiplex gebruikt. Je kunt multiplex bijvoorbeeld binnen gebruiken voor wanden. Vaak pas ik het ook toe voor binnen aftimmering van dakramen. Buiten kan ook multiplex worden gebruikt. Daar gebruik ik het vaak voor boeidelen of goot betimmering.

Het buitentimmerwerk is gevoelig voor houtrot. Om het hout te beschermen tegen houtrot is een goede verwerking, plaatsing en bescherming een vereiste. Buiten gebruik ik het zogeheten garantiemultiplex. Mijn leverancier is van garantiemultiplex producent gewisseld. Het multiplex dat nu wordt verkocht heeft een garantie die niet 15 jaar geldt, zoals de oude plaat, maar zelfs 20 jaar. Een en ander natuurlijk wel nadat voldaan is aan het plaatsingsvoorschrift van vijf pagina’s.

De nieuwe plaat onderscheidt zich in de volgende kenmerken:

  • Optimale verfhechting
  • Achterzijde kan onbehandeld blijven
  • Langere levensduur en lagere onderhoudskosten
  • Arbeids- en verfbesparend
  • Mooi en duurzaam eindresultaat
  • Opgebouwd uit duurzame fineren
  • Zeer vlakke toplaag zonder doortekening
  • Verlijming exterieur klasse 3
  • FSC®-gecertificeerd
  • 20 jaar garantie

Vet schoon

afzuigkapLaatst adviseerde ik een klant na plaatsing van een afzuigkap het vetrooster eenmaal per maand in de vaatwasser te reinigen op het hete programma. Nadat ik het gezegd had, besefte ik me hoe lastig het vet dat in dit filter gaat zitten te reinigen is. Het is van een taaie substantie waar geen sopje tegenop gewassen lijkt. Eigenlijk was mijn advies tegen beter weten in. Mijn ervaring is dat een dergelijk rooster, ook bij reiniging in de vaatwasser, niet schoon wordt.

De dag erna was ik aan het spelen met de hogedrukreiniger. Ik kan het niet anders noemen dan spelen want het zonnetje scheen een heerlijke twintig graden. Ik heb onze vette rvs roosters op de stoep gelegd en met de vuilfrees op de hogedrukreiniger heb ik ze schoon gekregen. En na een ronde in de vaatwasser waren ze voor het eerst in jaren weer vet schoon!

Nieuwe wet, verse pret?

KwaliteitDe Wet Kwaliteitsborging heeft tot doel de kwaliteit van huizen, en gebouwen in algemene zin, in bouw en verbouw te verbeteren. De wet zal ingaan op 1 januari 2024. Deze wet geldt niet alleen voor aannemers, maar ook voor kleinschaliger bedrijven als klussenbedrijven. Het bedrijf is volgens de wet verplicht om de klant schriftelijk, duidelijk en begrijpelijk te waarschuwen en op tijd te wijzen op fouten in het ontwerp, de opdracht of tekeningen afkomstig van de opdrachtgever. Bij consumenten is dit een dwingend recht.

Verder is het klussenbedrijf volgens de wet verplicht een opleverdossier bij oplevering aan de klant te verstrekken. Het is mogelijk in overleg met de klant hiervan af te wijken. Gezien de kleinschalige en kortdurende aard van de werkzaamheden van Klussenpunt, staan het maken en overhandigen van een opleverdossier en de tijdsinvestering niet in redelijke verhouding tot elkaar. Klussenpunt ziet daarom af van een opleverdossier. Wat niet inhoudt dat er geen kwaliteit wordt geleverd, of dat er niet meer is na te gaan welke materialen er zijn gebruikt. Vaak kan op basis van facturen van de inkoop van materialen worden achterhaald welke materialen precies zijn gebruikt.