Te kort

Underlayment“Één plaat underlayment 244, 61”, was wat ik noemde bij de afhaalbalie van Raab Karcher. Raab Karcher is een van mijn belangrijkste leverancier in bouwmaterialen. Soms bestel ik tijden voor de klus via internet, dikwijls kom ik op de dag zelf en noem ik bij de balie de door mij gewenste materialen. Nadat we de bestelling hebben doorgenomen loopt een medewerker met mij mee en haalt hij de artikelen voor mij. Dit alles gebeurt in een gemoedelijke sfeer met goedgemutste medewerkers. Gisteren hadden ze zelfs snert gemaakt.

Één plaat underlayment was het verzoek, waarop de medewerkers zich hardop afvroeg of het artikel er wel zou zijn. Underlayment is een veelgebruikte multiplex plaat. Allemaal laagjes hout op elkaar geplakt. Het wordt vaak gebruikt voor doeleinden waarbij een hoge constructiesterkte is vereist. Zoals in vloeren. Het verbaasde mij dan ook dat dit niet op voorraad zou liggen. De medewerker gaf aan dat er problemen met de levering waren geweest en dat dit wellicht niet de laatste keer zou zijn. Weer een teken.

Een teken van toenemende overspanning in de markt van vraag en aanbod. De vraag naar bouw en verbouw is groot. Het aantal aannemers en installateurs te klein. De vraag naar bouwmaterialen is groot, de productieprocessen lopen nog niet mee in eenzelfde aanbod. De vraag aan mensen om te komen werken in de bouw is groot, het aantal jongeren dat kiest voor de bouw is te klein.

Nu vraag ik me af hoeveel stappen we zijn verwijderd van onbehoorlijk gedrag. Bedrijven die zeggen langs te zullen komen, maar uiteindelijk hun gezicht niet laten zien. Prijzen die de pan uit rijzen. Hooghartigheid. Het is natuurlijk lange tijd niet goed gegaan met veel bouwbedrijven en ik gun iedereen weer een goede boterham. Toch zie ik niet uit naar de minder feestelijke zijde van voorspoed als hierboven beschreven. Laat ik mij nog eens voornemen de menselijke maat te blijven hanteren en de klant voorop te stellen, ook in tijden van voorspoed. Tjonge, de decembermaand is begonnen, de beschouwing slaat in mij toe!

Regen ton

Doordat het in Nederland vaak regent, kunnen riolen het hemelwater niet altijd aan. De systemen zijn simpelweg niet ingeregeld op grote hoeveelheden water. Om die reden moeten huiseigenaren van tientallen gemeenten in Nederland op kort termijn verplicht een regenton aanschaffen om regen op te vangen en de riolen te ontlasten.

Sinds enkele jaren kampen veel gemeenten met wateroverlast wanneer het fors heeft geregend in Nederland, laat Stichting Rioned weten. In totaal ging het in 2015 om bijna 10.000 overlast klachten. Vooral heftige regenbuien waar in korte tijd veel water valt, plegen een behoorlijke aanslag op de riolering. In sommige gevallen kan de hoeveelheid oplopen tot 50 millimeter per uur. De meeste rioleringen zijn ingesteld op maximaal 30 millimeter per uur. Stichting Rioned, die al het stedelijk waterbeheer en riolering in ons land beheert, ziet zodoende een oplossing in het wateropslag door particulieren.

Sinds de nieuwe wet gemeentelijke watertaken van kracht ging in 2009, hebben gemeenten de mogelijkheid om het bergen van regenwater verplicht te stellen aan particulieren. Sinds 2015 hebben inmiddels veertig gemeenten dat ook daadwerkelijk verplicht gesteld.

Het waterprobleem komt door klimaatverandering en doordat veel tuinen worden betegeld. Door de tegels kan de grond het water niet opnemen waardoor de riolering zwaarder wordt belast. In sommige gemeente wordt daarom een ‘tegeltaks’ overwogen om te voorkomen dat tuinen volledig worden bestraat. Bewoners worden op dat moment extra belast wanneer zijn hun tuin willen bestraten.

Stichting Rioned geeft het advies om bij de aanleg van tuinen rekening te houden met overvloedig water. Dit water moet worden opgevangen en kan worden hergebruikt voor het gebruik in huis. Denk hierbij aan het doorspoelen van de wc of het sproeien van de tuin tijdens drogere tijden. Een andere oplossing van het beheren van water is volgens Rioned het verlagen van het gazon of het aanleggen van een grindbed waarin het water kan afzakken. In Duitsland en België is het opvangen van regenwater in een buffervat al normaal en Nederland zou moeten volgen. In de komende tijd zal de nieuwe regelgeving zorgen voor meer werk voor de installateur. (bron: installatieprofs.nl)