Groot en klein
Verdienen beterOp dit moment wordt er een milieutop gehouden in Parijs. De verwachtingen over de uitkomsten zijn hooggespannen. Oud minister Frans Timmermans heeft een conceptwet klaar om op Europees niveau te gaan regelen dat apparaten beter repareerbaar moeten zijn. Dit lijkt een afgezwakte versie te zijn van een voorstel dat hij eerder niet ondersteunde, maar hé, we moeten ergens beginnen. Naast deze grote zaken heb ik een kleine duit in het milieuzakje gedaan door opnieuw een cursus bij Raab Karcher in Apeldoorn bij te wonen. Hier ging het over Biobased bouwen. Dat is een manier van bouwen die niet alleen duurzaam is, maar waarbij de materialen volledig opnieuw door de natuur kunnen worden opgenomen door bijvoorbeeld verrotting of voedsel voor dieren. Alle bouwmaterialen worden zo herbruikbaar. Hout of hennep zijn goede voorbeelden van Biobased materialen. Er is een gebouw gemaakt dat al voor 90% uit Biobased materialen bestaat. Meer hierover (website, nieuwe pagina).

Dunner sanitair
LaufenOp de Expo van Technische Unie sprak ik afgelopen maand met een vertegenwoordiger van Laufen. Laufen is vooral bekend van de keramische producten die zijn maken zoals wastafels en wc potten. Onder de naam Saphirkeramik brengen zij nieuwe producten op de markt. Door speciale toevoegingen aan de klei is Laufen in staat erg dun sanitair te maken met een dikte van 8 tot 10 millimeter. Dit sanitair is niet alleen dunner, maar ook twee keer sterker en milieuvriendelijker, aldus Laufen. Ik was verrast door hun nieuwe producten, had niet gedacht dat dergelijke dunne wanden ooit mogelijk zouden worden. In een filmpje introduceren zij zelf het nieuwe keramiek (Youtube, 3 minuten, Engels met Duits accent).

Twee problemen opgelost
Op mijn website heb ik twee oplossingen voor problemen toegevoegd. Jaren los ik ze al op, maar nu is het ook bekend gemaakt via het Wereld Wijde Web. Neem een kijkje bij de slotenmaker en de wc bril vervangen (website Klussenpunt, nieuwe pagina).