Brand!

Afgelopen maand was ik bij Hemmink in Zwolle voor een cursus. Hemmink is importeur van diverse elektrotechnische producten. De cursus ging over EI rookmelders die zij importeren. EI komt uit Ierland. De rookmelders (geen brand melders) worden daar ook daadwerkelijk geproduceerd en tot drie keer achter elkaar gecontroleerd voordat ze uit de fabriek vertrekken. EI is een afkorting van een naam uit het Gaelic (Ierse taal) wat staat voor ‘groen eiland’.

De cursisten werden uitgebreid geïnformeerd over het plaatsen van rookmelders, hittemelders en CO-melders. Dit natuurlijk volgens het bouwbesluit en de NEN 2555 (norm voor brandveiligheid voor gebouwen met een woonfunctie). Verder hebben we het gehad over het (draadloos) koppelen van de rookmelders; is er ergens brand in een gebouw, dan gaan alle rookmelders af. Na deze cursus wil ik iedereen op het hart drukken: minimaal jaarlijks de rookmelder schoonmaken met de stofzuiger, regelmatig testen en de rookmelder vervangen na 10 jaar gebruik.

Een leven zonder

Verwijder FacebookPrecies een jaar ben in nu zonder sociale media. Geen Facebook, geen Twitter en geen Instagram meer. Het bleek overigens dat 640.000 Nederlanders afgelopen jaar gestopt zijn met het gebruiken van Facebook. Facebook zelf noemt dat het aantal actieve gebruikers in Europa stijgt. De vraag is nu natuurlijk of ik het mis, of er wat veranderd is in mijn leven. Nou nee. Ik zal wat hebben bespaard op de tijd die ik anders had uitgegeven aan sociale media, maar daar merk ik niets van. Tijd over geef ik direct uit aan andere zaken. Mooie dingen in het leven zat.

Warm

thermostaatBij ons thuis heb ik een jaar geleden een nieuwe cv-ketel geïnstalleerd. Gasgestookt welteverstaan. In die tijd werd ook al gesproken over de energietransitie en dat Nederland van het gas af moet. Hoe graag ik het ook zou willen, ik zie niet hoe we dat binnen 10 jaar gaan realiseren. En Nefit (cv-ketelproducent) ook niet. Als ik kijk naar hun aanbod op dit moment, dan zie ik dat er volop wordt ingezet op conventioneel gasgestookte toestellen, maar ook hybride systemen. Een hybride systeem bestaat uit een lucht-warmtepomp én ook een gasgestookt cv-toestel. Een beetje van het gas af is dat, vind ik.

Deze week komt Nefit met een nieuwe thermostaat, ook weer om conventionele installaties aan te sturen. Het fijne van al dit soort nieuwe apparaten is dat het volledig interactief is en gekoppeld kan worden aan tal van andere systemen. Het fijne van deze thermostaat verder is dat het ook individuele radiatoren kan aansturen. Zo zou je een klein deel van je huis kunnen verwarmen, en de rest van het huis, waar niemand is, hoeft dan niet te worden verwarmd. En zo bespaar je dan toch weer… gas. De EasyControl is per direct verkrijgbaar.