Dag uit
In april was ik uitgenodigd voor een update-event van ABB in Nieuwegein. ABB is een leverancier van onder andere groepenkasten en schakelmateriaal (Busch-Jaeger). Ik vermoedde dat het vast niet de bedoeling was dat ik als zzp-er daar naartoe zou gaan en dat dit event meer was bedoeld voor directeuren en managers. Toch interesseerde het onderwerp mij dusdanig dat ik toch ben gegaan. Het onderwerp was energietransitie. Na een lunch, samen met -inderdaad- allemaal mannen in pakken, werd de dag geopend door Diederik Samsom (voormalig partijleider van de PvdA).
Diederik Samsom was voorzitter van het klimaattafeloverleg voor de gebouwde omgeving. Ik had de artikelen in de krant wel gelezen over de uitkomsten daarvan, maar het was erg fijn het verhaal uit zijn mond te horen. 8 miljoen huizen moeten van het gas af en krijgen een alternatieve aansluiting om het huis te verwarmen. Gemeenten gaan dit in een wijkgerichte aanpak coördineren. Het grootste gedeelte van de huizen zal worden aangesloten op wijkcentrales die gebruik maken van geothermie (warmte uit de grond). Er moet zo diep worden geboord dat er tijdelijk enorme boortorens worden neergezet. Grappig was om te horen dat ook wordt nagedacht over warmte uit slootjes. Op de bodem van een slootje is het vier graden, zomer en winter. Als je deze temperatuur in een warmtepomp stapelt, kun je ook daar je huis mee verwarmen.
Op voorhand kon ik mij inschrijven voor drie kennissessies. Na de opening van Samsom heb ik aan de drie kennissessies deelgenomen. De sessie die het meeste indruk maakte was die van Suze Gehem. Zij richtte samen met Wubbo Ockels het bedrijf De Groene Grachten op. Het idee voor dit bedrijf werd geboren toen Wubbo Ockels zijn monumentale grachtenpand in Amsterdam wilde vergroenen. Het idee was om te beginnen bij de panden die het moeilijkst zijn te isoleren en van het gas af te halen. Als dat zou lukken, dan kan dit met alle panden in Nederland. De Groene Grachten lukt het om monumenten te isoleren binnen de grenzen van regelgeving en esthetiek en ze te voorzien van warmte niet afkomstig van gas. Suze Gehem is verder voorzitter van de Rooftop Revolution. Deze stichting wil steden verder vergroenen door daken te voorzien van planten.
Afbeelding
Habito
Het overkomt mij niet vaak dat een klant vraagt specifiek bouwmateriaal te gebruiken. Meestal kan ik zelf, in overleg met de klant, aangeven wat ik wil gebruiken. In dit geval ging het over een zolderverbouwing. In een open zolderruimte mocht ik een kamer maken met een dakraam. De klant wilde de wanden graag maken van Habito gipskartonplaten van Gyproc. De Habito plaat is robuuster, meer stootbestendig en meer geluidsisolerend dan een normale gipskartonplaat. Bovendien kan in de Habitoplaat worden geschroefd zonder plug. Vervolgens kan aan die schroef tot 30 kilo worden gehangen.
Om mij te verdiepen in de plaat heb ik vooraf een stand in de winkel van Raab Karcher in Kampen bezocht. Uiteindelijk bleek dat ik een deel van de informatie alweer was vergeten toe ik de plaat ging verwerken. Best jammer. Maar toen ik, maanden later, de platen aan het verwerken was werd ik gebeld door een vertegenwoordiger van Gyproc. Hij vertelde me dat ik een radio had gewonnen omdat ik de stand had bezocht. De vertegenwoordiger heeft mijn werk beoordeeld en zijn tips en tops verteld. Een erg leuke ervaring, dat was het!