Brand in de meterkast

In de afgelopen elf jaar ben ik tot twee keer toe bij een situatie geweest waarbij er (bijna) brand in de meterkast was geweest. Eén keer was er door een loszittend contact al een gat in het deksel van de meterkast gesmolten toen ik ter plaatse kwam. Na het vervangen van de zekering en het goed vastdraaien van de draden was het gevaar geweken. Een tweede keer was er daadwerkelijk brand geweest door een door de klant zelf aangelegde wandcontactdoos waar meerdere keukenapparaten op één groep waren aangesloten.

Je kunt niet stunten met dit soort dingen vind ik. Een woningbrand is vreselijk ingrijpend. Niet alleen voor jezelf maar ook voor je omgeving. Ik plaats graag groepenkasten van ABB omdat deze makkelijk en veilig zijn uit te breiden. ABB heeft nu een website waar je kunt controleren of jouw meterkast voldoet aan de eisen van veiligheid. Vertrouw je het niet, neem dan contact met mij op.

Hoe mijn meterkast eruit ziet? Nou, ik zou zeggen, kom een keer bij mij kijken. De meterkast is, als installateur, mijn grote trots in huis. Bomvol met heerlijke techniek. Naast de groepenkast is er een modem, router, switch een NAS (Network Attached Storage), een server en een lamp te vinden.

Een rookmelder in de meterkast heb ik nog niet. En wat verder niet klopt is dat ik een kapstokhaak in de meterkast heb geplaatst. Daar hangen nu tassen aan, voldoende in aantal om de komende driehonderd jaar niet zonder tassen te zitten. Tassen zijn te brandbaar en horen eigenlijk niet in de meterkast thuis.

Op de valreep werd ik afgelopen week geroepen bij een meterkast met lekkage. Waarschijnlijk liep er water vanuit de bovengelegen badkamer zo de meterkast in. De buisjes naar de groepenkast waren nat en ook in de meterkast was water. Na het uitzetten van de hoofdschakelaar heb ik de kast drooggemaakt en een kapotte zekering vervangen. Na het herstellen van de lekkage zal de hele groepenkast vervangen moeten worden om de veiligheid te garanderen. Een probleem tegenovergesteld aan brand in de meterkast, maar ook niet feestelijk. Copyright afbeelding: meterkastcheck.nl.

Beter

Beter worden als vakman. Je kunt natuurlijk leren van de ervaring die je opdoet tijdens het werk. Maar ik mag ook graag af en toe een cursus bezoeken. Zo krijg ik wat afstand van het werk wat ik doe en kan ik met andere ogen kijken en nieuwe dingen leren. Verder is het fijn om ook eens met collega’s uit andere gebieden in Nederland een praatje te kunnen maken.

Afgelopen maand heb ik twee cursussen gevolgd. Een eerste werd georganiseerd vanuit de Technische Unie, mijn leverancier van vrijwel alle technische materialen. Deze cursus ging over de eisen die worden gesteld aan elektrotechnische installaties. In 2015 is de norm op de schop gegaan en in 2016 is de norm opnieuw in onderdelen aangepast.

En, zoals ieder jaar, ben ik weer naar Velux in De Meern geweest. Bij Velux ging het over het vervangen van een oud dakraam voor een nieuwe zonder daarbij de binnen aftimmering te hoeven vervangen. Erg praktisch en kostenbesparend.