Volle bak
Zo heb je weinig te vertellen en zo heb je zo veel onderwerpen dat ik er al vast wat in de nieuwsbrief van mei heb gestopt.  Oud nieuws in mei dus. Laat ik nu beginnen met een nieuw filmpje over een reparatie van een verrot kozijn. Een stuk van de stijl en de dorpel heb ik vervangen met nieuw hout en uiteraard heb ik daarbij epoxy gebruikt. Een fijn project om aan te werken (Youtube, nieuw venster, 1 minuut).

Colportage
OpdrachtformulierIn januari 2015 berichtte ik over nieuwe regels die vanaf juni 2014 gelden voor verkoop buiten de winkelruimte. Dat geldt dus ook voor mij. Colportage en straatverkoop staat als voorbeeld genoemd in de regels. Zo wordt het wederom duidelijk dat ik mij moet scharen in de groep van colporteurs. Kunt u zeggen dat u uw klus hebt laten uitvoeren door een colporteur. Hoe goed zal dit klinken op een verjaardag? Belangrijk nieuw onderdeel is de bedenktijd die geldt voor klanten, ook al is er voor de opdracht getekend. Mijn opdrachtformulieren zijn nu helemaal aangepast en opnieuw gedrukt door drukkerij Triprint. Voorheen was er één plek om te tekenen, nu zijn het er drie. Bij de eerste mogelijkheid om te ondertekenen is er niets veranderd, hier tekent u voor het verstrekken van de opdracht. Daarnaast heeft u bij het derde vak de mogelijkheid om binnen twee weken na het zetten van de eerste handtekening af te zien van de opdracht: u heeft zich bedacht. Nu kan het ook zijn dat u wilt dat ik direct aan het werk ga omdat er een situatie is die direct actie vereist. In zo’n geval tekent u ook het tweede vak en ziet u af van de twee weken bedenktijd.

SMA
SMA-sunnyboy-5000TL-display1SMA is een producent van omvormers voor zonnepanelen. Van de gelijkspanning uit de zonnepanelen maakt een omvormer de wisselspanning die we ook uit de meterkast krijgen. In maart heb ik in Lelystad een cursus van ze mogen volgen. Ik heb al een paar van hun omvormers mogen plaatsen, maar ik wist niet dat SMA een wereldspeler is. Momenteel zijn zij met omvormers bezig in Californië met een vermogen van in totaal 550 MWh. Mijn medecursisten kwamen van installateurs en groothandels. Wat mij uit het contact duidelijk is geworden is dat er veel ‘cowboys’ in de markt zijn. Zo hoorde ik een verhaal over het omstickeren van panelen waarbij panelen met 550 Wp verkocht werden als 560 Wp. Verder worden de arbeidsomstandigheden verwaarloosd door de scherpe concurrentie. Iemand wist te vertellen dat er door niet te steigeren, maar met ladders te werken de afgelopen tijd vier installateurs van het dak zijn gevallen. Installateurs die drie huizen in één dag moeten doen…

Toch ook positieve verhalen over het verschuiven van de inkoop van panelen van China naar Duitsland, omdat ze daar inmiddels net zo betaalbaar zijn én van betere kwaliteit. Dat één op de vier omvormers wereldwijd van SMA is. Iets duurder, maar wel van goede kwaliteit en mét service. Uit onderzoek blijkt dat de meeste problemen met deze omvormers na twee jaren plaatsvindt en dat er daarna door veroudering van de elektronica rond twintig jaar weer problemen kunnen ontstaan. SMA geeft vijf jaren garantie op de omvormer. Verder ben ik geïnformeerd over toekomst scenario’s. Zo kunnen deze omvormers al, na signalen van de netbeheerder, de omvormer minder laten produceren als het net overbelast raakt. Tot slot is de omvormer ook voorbereid op het wegvallen van het salderen. De omvormer kan middels een protocol communiceren met bijvoorbeeld een wasmachine: nu is er veel zon, ga je was nu maar draaien.

Meer tegels
friestileVorige maand had ik het over trend in tegels, deze maand stuitte ik, via Facebook, op FRIEStile. FRIEStile is een tegelatelier en showroom uit Donryp met hand geschilderde tegels. Wat ik op de website heb gezien is meest romantisch van aard, maar er zaten ook enkele moderne schilderingen bij. Ze hebben een aardig filmpje gemaakt (Youtube, nieuwe pagina, 6,14 minuten).

6%
Signalen dat het einde van de regeling, waarbij 6% BTW mag worden gerekend op arbeid, niet doorgaat heb ik niet gehad. Het lijkt er dus op dat er een einde komt aan deze regeling. Anders dan de vorige keer moeten de klussen waarvoor opdracht is gegeven vóór 1 juli 2015 zijn afgerond. Klussen waarbij voor 1 juli 2015 opdracht is gegeven en die na 1 juli 2015 worden uitgevoerd worden dus belast met 21% BTW op arbeid.

Actie!
Velux komt weer in actie. Met cashback. U laat een Velux product plaatsen en Velux geeft u geld terug. De actie loopt van 1 april tot en met 30 juni 2015. Meer hierover vind u op de website (website, nieuwe pagina) van Velux.